|
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu,Antalya Tarım Hayvancılık ve Tedarik İkili Görüşmelerinde,sütte anlık takip sistemine geçeceklerini söyledi.
|
20.12.2012
1416
|
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, sütte anlık takip sistemine geçeceklerini söyledi.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, sütte anlık takip sistemine geçeceklerini belirterek, "Ulusal süt kayıt sistemindeki veriler artık aylık değil, anlık gelecek. Türkiye'de, hangi ilde, hangi köyde, hangi üretici ne kadar süt üretiyor anlık olarak takip edilebilecek" dedi. Türkiye 'de Ulusal Süt Kayıt Sistemi faaliyete geçmeden önce kayıtlı süt miktarının 1,2 milyon ton olduğunu, sistemin kurulmasından sonra şu anda bu rakamın 7,5 milyon tona ulaştığını söyledi. Sistemin işleyişi hakkında da bilgi veren Koyuncu, 450 bin kayıtlı süt üreticisine süt kartı vereceklerini, çiftlikte üretilen sütün, sütü toplayan kişilerce bu karta okutturulacağını, karttaki bilgilerin de anında ilçe birliğine, ilçe birliğinden merkez birliğine ve bakanlığa ulaşacağını kaydetti. Sistem sayesinde sütün üretilmesinden, toplanmasına ve sanayiye götürülmesine kadar izlenebildiğini ifade eden Koyuncu, bölgeler, iller, ilçeler, köyler, toplayıcılar, soğutma tankları ve üreticiler düzeyinde her türü kaydı tutularak istatistik bilgilere erişimin sağlanabildiğini söyledi.
Koyuncu, "Artık biz hangi bölgede, hangi ilde, hangi ilçede, hangi köyde ne kadar inek sütü ne kadar keçi sütü, koyun sütü ürettiğini biliyoruz. Tarım Bakanlığı ile bir protokol yaptık ve bir sivil toplum örgütü olarak bu görevi üstlendik. Bu veriler bize geliyor biz de Bakanlığa ve TÜİK'e veriyoruz" diye konuştu.
Süt sektöründe çalışanlara hijyen eğitimi verilecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Süt Üreticileri Merkezi Birliği'nin ortak projesiyle süt sektöründe çalışan toplayıcı, depolayıcı ve nakliyeciye hijyen eğitimi verilecek. . Koyuncu, kayıt sisteminin dışında başlattıkları seferberlik ile de işleyiş ve süt sektöründe çalışanların hijyenlerini sağlayan elbiseler hazırladıklarını da bildirdi. Süt üretiminde AB'nin belirlediği sağlık koşullarına ulaşması ve bakteri miktarının asgariye inmesi için çalıştıklarını ifade ederek, bu çerçevede üreticiye eğitim verileceğini bildirdi.