Türkiye'de, hangi ilde, hangi köyde, hangi üretici ne kadar süt üretiyor anlık olarak takip edilebilecek" dedi. Koyuncu yaptığı açıklamada, Birliğin, 2005 yılından bu yana Türkiye'de süt üretim planlamasının yapılması, pazara geçerli normlar ve standartlarda ürün sevk etmek, süt ürünleriyle ilgili her türlü kaydı tutmak ve üreticilerin hak ve hukuklarının korunması noktasında faaliyet gösterdiğini anlattı.
Türkiye genelinde 450 bin üyelerinin olduğunu vurgulayan Koyuncu, Birliğin kurulduğu dönemde Türkiye'de sütle ilgili bir veri tabanının bulunmadığını gördüklerini anlatan Koyuncu bu kapsamda, Türkiye'de süt kayıt sisteminin kurulması için çalışmalara başladıklarını ve sistemin 2009 yılında faaliyete geçtiğini ifade etti.
Türkiye'de Ulusal Süt Kayıt Sistemi faaliyete geçmeden önce kayıtlı süt miktarının 1,2 milyon ton olduğunu, sistemin kurulmasından sonra şu anda bu rakamın 7,5 milyon tona ulaştığını söyledi. Koyuncu, "Artık biz hangi bölgede, hangi ilde, hangi ilçede, hangi köyde ne kadar inek sütü ne kadar keçi sütü, koyun sütü ürettiğini biliyoruz. Tarım Bakanlığı ile bir protokol yaptık ve bir sivil toplum örgütü olarak bu görevi üstlendik. Bu veriler bize geliyor biz de Bakanlığa ve TÜİK'e veriyoruz" diye konuştu.
-Üreticilere verilen destekler kayıt dışılığı azaltıyor-
Ulusal kayıt sistemiyle kayıt altına alınan sütten ülkenin maliyesine yıllık kazandırdıkları tutarın 1,4 milyar lira olduğuna dikkati çeken Koyuncu, şunları kaydetti:
"Nasıl oluyor bu rakam- 1,2 milyon ton kayıtlı süt varken, şimdi kayıtlı rakam 7,5 milyon ton. Biz bu kayıt dışılığı daha da kayıt altına alacağız. Bu noktada bize Maliye Bakanlığı yardımcı olursa seviniriz. Esasen köylüye, çiftçiye litre başına verilen desteklemede bir lira verirlerse 2,5 lira olarak devlete geri dönüyor. Çiftçiye ve üreticilere verilen desteklerle kayıt dışılık ortadan kalkıyor ve ülkeye çok ciddi anlamda bir vergi geliri sağlanıyor. Biz bu konuda tüm verilerimizi Maliye Bakanlığı ile paylaşmaya hazırız."