|
Edremit Körfezi'nde genellikle dağlık bölgelerdeki ağaçlardan toplanan karadut, suyu ve şurubunun, marketlerde, yol kenarlarında, bakkallarda büyük talep görmesi ve fiyatının artması üzerine çiftçinin göz bebeği ürün oldu.
|
3.12.2012
939
|
Birçok uzmanın, güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan karadutun, kalp sağlığına, halsizliğe iyi geldiği, ağız ve boğazdaki enfeksiyonları giderdiği, saçların ve dişlerin güçlenmesini sağladığına yönelik açıklamaları, son yıllarda karadut meyvesine ve suyuna talebi artırdı.
Genellikle zeytin, narenciye ve incir üretimiyle bilinen Edremit Körfezi'ndeki köylüler için de, karadut geçim kaynağı oldu. Reçeli ve şurubu yapılan karadutun ağacı, körfezdeki hemen her bahçede bir adet bulunuyor. Çiftçiler, kendi ihtiyaçları dışındakini satarken, birçok köylü dağlık bölgelerdeki ağaçlardan topladıkları karadutla geçimlerine katkı sağlıyor.
Bu yaz karadutun kilosu 4 liradan 10 liraya çıkarken, köylüler, bu meyveden toplayıp, şurubunu yaparak satışa sunuyor. Köylülerin hazırladığı şuruplar körfezdeki marketler, bakkallar ve özellikle yol kenarlarındaki meyve-sebzecilerde satılıyor. Yol kenarlarında, şuruplardan yapılan karadut suyunun bardağı ise 2 liradan alıcı buluyor.
Yazın deniz turizmi, kışın termal ve doğa turizmi için İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir gibi birçok şehirden Edremit Körfezi'ne giden kişiler, yol kenarlarında kurulu tezgahlarda karadut suyu içmeden geçmiyor.
Edremit, Havran ve Burhaniye'nin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, bölgede karadutla ilgili bir kapama bahçe bulunmadığını ve düzenli üretiminin yapılmadığını belirterek, bu yüzden körfezde kaç ağaç bulunduğu, ne kadar toplandığının tam olarak bilinmediğini söyledi.