|
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, canlı hayvan ve et ithalatında gümrük vergileri yükseltilince ithalat lobilerinin yine ayaklandığını söyledi.
|
9.11.2012
715
|
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, canlı hayvan ve et ithalatında gümrük vergileri yükseltilince ithalat lobilerinin yine ayaklandığını belirterek, "Ülkeyi, üreticiyi ve tüketiciyi değil kendi menfaatlerini düşünen bu lobiler, tatlı ve kolay paraya alışmışlar. Hükümetten beklentimiz, ithalat lobilerinin telkinlerine, baskılarına karşı durmasıdır" dedi.
Bayraktar, Ankara'da Atlı Spor Kulübü'nde düzenlediği basın toplantısında, hayvancılıkta son günlerde yaşananları değerlendirdi. Üreticiler olarak, öncelikle 2008 ve sonrasını yaşamak istemediklerini vurgulayan Bayraktar, "O dönemde olanları, kayıpları hatırlarsak neden aynı şeyleri yaşamak istemediğimiz daha net ortaya çıkacaktır" diye konuştu.
Bilindiği üzere 2008 ve 2009 yıllarında et ve süt fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle üreticilerin büyük bir kesiminin hayvanlarını kesime sevk etmesinin, dönemde bir milyona yakın damızlık süt hayvanı kesime gitmesinin fiyatları artırdığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
"2009-2010 yılları arasında kuzu Eti perakende fiyatların yükselmesiyle kamuoyunda gündeme gelen kırmızı et fiyat artışlarının, dana Eti fiyatlarındaki yükselmeyle devam etmişti. Ancak genel olarak bakıldığında, o dönemde fiyat artışlarında bir değil, birden çok faktörün etkili olduğu görülmüştü. Özellikle iç piyasada az olan küçükbaş canlı hayvan ve etin Lübnan başta olmak üzere bazı Ortadoğu ülkelerine ihracatının artışıyla birlikte, piyasada arz-talep dengelerinin bozulması, sınır ülkelerde fiyatların yükselmesi nedeniyle söz konusu komşu ülkelere doğru illegal hayvan çıkışlarının artması, fiyatların yükselmesinde etkili oldu. Bütün bunlara ilaveten, fiyatları artıran başka unsurlar ise yem ve diğer girdi maliyetleri yükselirken, uzun süre üretici et fiyatlarında ciddi bir artışın görülmemesi idi. Ayrıca, yaşanan kuraklık sonucu yem temininde görülen zorluklar nedeniyle damızlıklar da dahil ciddi sayıda koyun kesilmesi fiyatları artıran bir diğer unsur olmuştu."