Gıda zamlarına karşı önlem planlanırken, son yağışlar yeni zamları tetikledi, enflasyonu düşürme hedefi ötelendi.
Yurdun büyük kesimini etkisi alan kar yağışı ve don, kayısı ve üzümde büyük zarara neden oldu. Malatya’da kayısının yüzde 60’ını don vurdu. Ege Bölgesi’ndeki üzüm bağları don nedeniyle büyük darbe aldı. Karadeniz’de fındık bahçelerinde don nöbeti başladı. Üreticiler bahçeler ateş yakarak fındığı don riskinden korumaya çalışıyor.
Don tarımsal ürünlere bu yıl da büyük darbe vurdu. Geçen yıl mart sonundaki don nedeniyle kayısı, fındık ve Antep fıstığı rekoltesinde büyük kayıp meydana gelmişti. Geçen yıl büyük sıkıntı çeken üreticiler, don olayının bu yıl da tekrarlaması üzerine rekolteden umutlarını kestiler.
Kayısı bahçeleri ve üzüm bağlarındaki zararı yerinde tespit etmek için yüzlerce Tarım Sigortaları Merkezi (TARSİM) eksperi, Malatya ve Manisa’ya yönlendirildi.
Kayısıda % 60 kayıp
Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer, don nedeniyle kayısıda yüzde 50-60 oranında kayıp meydana geldiğini söyledi. Başer, “Geçen yıl kayısı bu tarihlerde don nedeniyle kavrulmuştu. Bu yıl da aynı trajediyi yaşıyoruz. Kayıp yüzde 50-60 deniyor ama kalan yüzde 40’ın da kabuğundan çıkmama ihtimali var” dedi.
Kayısıda geçen yıl meydana gelen büyük üretim kaybına rağmen üreticilere devlet tarafından hiçbir destek sağlanmadığını belirten Başer, “Karadeniz’de fındığın dönümüne 170 lira doğrudan gelir desteği veriliyor, kayısıya verilen destek ise dönüm başına 10 lira” diye konuştu.
TARSİM’in yaptığı tarım sigortası primlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Başer, “Üretimin bol olduğu seneler kayısı para etmiyor, üretici primini ödeyemiyor. Üretim olmadığı seneler üretici yine primi ödeyemez hale geliyor. Bu nedenle tarım sigortası bir alternatif, bir güvence değil” diye konuştu.
Bağlarda büyük zarar
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde etkili olan kar yağışı, üzüm bağlarını vurdu. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, kar yağışının üzüm üretiminde zarara yol açtığını kaydetti.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) görevlilerinin bölgede acilen hasar tespit çalışması yapmasını isteyen Ülgen, “Bir süre önce de don olayı nedeniyle zarar görmüştük. Şimdi kar yağışı nedeniyle zarar oldu. Yayla bağlarında ciddi zarar oluştu. Rekolte düşük olacak” diye konuştu.
Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü, arazilerindeki zararı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin tespi t edeceğini belirterek, “Oluşacak zararlar için gereken girişimlerde bulunacağız” dedi.