Konseye başkanlık eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, tarım sektörü için yeni bir dönemin başlayacağını belirtti. Budak, "Bugün Antalya'nın tarımda birliktelik günüdür. Bugün tarım sektörünün tüm paydaşları, Konsey çatısı altında birlikte ve sistemli bir çalışmayı başlatmaktadırlar." dedi.
Tarımda acil çözüm bekleyen sorunları belirleyecek, ortak akılla çözümler üretecek, sektör ile kamu kurumları ve özel kuruluşlar arasında köprü görevi yapacak, 46 kurum ve kuruluştan oluşan Antalya Tarım Konseyi, ilk toplantısını ATSO konferans salonunda gerçekleştirdi.
Konseyin İcra Kurulu'nda Antalya Ticaret Borsası (ATB), ATSO, Antalya İhracatçılar Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Antalya Ziraat Odası temsilcileri, Danışma Kurulu'nda ise aralarında basın kuruluşlarının da temsil edildiği 13 kurum ve kuruluştan isimler de yar alıyor.
Konseyin ilk toplantısının açılış bölümünde konuşan ATSO Başkanı Budak, "Özelikle 2012 yılı tarım sektörümüzde yakın tarihin en sıkıntılı yılı olmuştur. Kasım ayında toptancı halimizdeki ortalama ürün değeri geçen yıl 1,22 TL iken, bu yıl 68 kuruşa düşmüştür. Ticaret Borsamızda da ortalama ürün değeri geçen yıl 96 kuruştan bu yıl 78 kuruşa inmiştir. Bu yıl ihracatımızda ancak son aylarda bir büyüme temposu elde edilmiştir. Bu nedenle bizim tarımda üretimi yönlendirmemiz, kalite artışı, depolama, tanıtım ve promosyon ile fiyat düşüşlerinin önüne geçmek için projeler üretmemiz gerekiyor. Tarım Konseyimiz bugün önceliklerini belirleyecek, çalışma sistemini konuşacak, işbölümü yapacak ve çalışmaya başlayacaktır." diye konuştu.
ATB BAŞKANI ÇANDIR: LOBİCİLİK YAPIP BASKI UNSURU OLUNMALI
ATB Başkanı Ali Çandır ise her ortamda stratejik bir sektör olduğunu dile getirdikleri tarımın, ciddi sıkıntıları bulunduğunu, Antalya Toptancı Hali'nde su yıl 70-80 milyon liralık kayıp olduğunu dile getirdi.
Antalya'nın temel sorununun birlikte hareket edememek olduğu tespitinde bulunan Çandır, "Lobiciliğini iyi yürüten Mersin, aldığı teşvikle bir takım finansmanda avantaja sağlamış durumda. Ancak biz Antalya'da yaş sebze meyvede, tarımsal üretimimizde ciddi bir destek alabilmiş değiliz. Birkaç kez sus payı olarak destekler almışız. O desteği alabilmiş olsaydık belki bugün halde bu sıkıntıları yaşamıyor olacaktık. Onu için hepimizin ortak noktalarda buluşup, çözüm üretip, projeler geliştirerek bir lobi faaliyetini, baskı unsurunu oluşturmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.