|
TANITIM toplantısına, Toslak Yeniköy Hacıkerimler Köyleri Tarım Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özen, Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kolcuoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Umut Olgun ile MSK Fuarcılık Genel Müdürü Buket Tekinsoy katıldı.
|
16.05.2012
989
|
Tanıtım toplantısında konuşan Özen, geçen yıl ilki gerçekleştirilen Alanya İyi Tarım Şenliği'nin bu yıl ikincisini gerçekleştireceklerini söyledi. Özen, "Bu şenliğin amacı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uygulamış olduğu iyi tarım uygulamalarını çiftçilere anlatılmasını sağlamak. Bu yıl şenliğimize yeni bir çerçeve kazandırdık. Ziraat Ajansı ile birlikte 'Tarım Girdileri Sergisi'ni de ekleyerek bölgemizde girdileri sağlayan firmaları, çiftçilerimizin ayağına ulaştırma imkanını bulduk. Ziraat Ajansı'yla yaptığımız organizasyonla birlikte Toslak Köyü’nde yaklaşık 35 firmanın katılımıyla 'Tarım Girdileri Sergisi'ni gerçekleştireceğiz" dedi.
"ÜRETİM TÜKETİCİ BELİRLİYOR"
Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Kolcuoğlu da, "Bu sene firmaların ve çiftçilerin katılımıyla hem iyi tarım şenlikleri uygulamasını hem de 'Tarım Girdileri Sergisi'ni gerçekleştireceğiz. Tohum firmalarımız son zamanlarda tüketici taleplerine yönelik geliştirmiş oldukları çeşitleri, çiftçilere tanıtma imkanı bulacaklar. Artık üretimi tüketiciler belirlemektedir. Dolayısıyla tüketici talepleri ön plana çıkmaktadır. 'Tarım Girdileri Sergisi' kapsamında firmaların sergileyeceği sebze grubunda domates, biber, patlıcan çeşitleri tamamen tüketicilerin beklentileri olan türlerdir. Firmalar bu vesileyle ürünleri üreticilere tanıtma imkanı bulacaklar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son yıllarda başarıyla yürüttüğü ana projelerden birisi gıda güvenliği. Gıda güvenliği de özellikle tüketicilerin dikkatini çeken bir konu oluyor. Dolayısıyla Toslak, belki Türkiye'de ilk defa iyi tarım uygulamaları şenliği altında bu uygulamaları hayata geçirmiş. Burada da ana amaç üreticilerimizi iyi tarım uygulamaları konusunda bilinçlendirmek ve eğitmek. Firmalarımız tüketicilerin talep ettiği çeşitleri çiftçilerimize tanıtırken aynı zamanda üreticilerimize de iyi tarım uygulamaları konusunda eğitim ve seminer verecek. Dolayısıyla bakanlığımızın da arzu etmiş olduğu gıda güvenliği kurallarına uygun üretim gerçekleştirilmiş olacak. Toslak Köyü’nü ulusal açıdan bu organizasyonlarla marka haline getirmek istiyoruz. Kooperatif olarak Toslak Köyü şu anda örnek olma yolunda. Çünkü tedarikçiler artık karşılarında örgütlü bir yapı arıyor. Tedarikçiler üreticilerinin seralarını tek tek dolaşıp ürün temini yapmak yerine, bu şekilde örgütlenmiş kaliteli, pazar piyasalarına uygun şartlarda üretim yapan kooperatifler aramakta. Toslak, bugün için Türkiye'de bir örnek" şeklinde konuştu.
"TOSLAK BÖLGESİ ÖNCÜ"
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Olgun ise, "İnsanlar, eğitim ve gelir seviyeleri arttıkça tükettikleri ürünlerin kalitesini ve bu ürünlerin sağlıklı olup olmadıklarını sorgulamaya başladılar. Bu kapsamda bakanlığımız ‘İyi Tarım Uygulamaları’ adı altında uygulamalar başlattı ve bir takım düzenlemeler getirdi. İyi tarım uygulamalarında şu anda Alanya'da öncü olan bölge, Toslak bölgesi. Toslak'ta çiftçilerimiz iyi tarım uygulamaları sertifikası aldı ve kooperatif üzerinden de ürün tedarikine başladılar. Büyük firmalara ürün tedarikine de başladılar. Alanya'da hem fuar hem de şenlik anlamında bir eksiklik vardı. Bu eksiklik de Toslak'taki kooperatifimizin öncülüğünde giderilmeye başlandı. İnşallah yerel bazda başlayan bu organizasyon ulusal ve uluslararası bazda da kendini gösterir. Son dönemde bazı ürünlerin para etmemesi ve çöpe dökülmesi ile ilaç kalıntısı ile ilgili sorunları dile getirecek olursak, ilaç kalıntıları açısından özellikle iyi tarım uygulamalarının önemi ortaya çıkıyor. Ürünlerin iyi para kazandırması için bu tür kooperatiflerin ve çiftçi örgütlerinin de büyük firmalarla ürün tedarikini yapması, ürünlerin para etmesi için çok önemli" diye konuştu.
Yeni Alanya