Bakanlar Kurulunun konu ile ilgili kararı bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre, bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyveler için bu risklere ilave olarak, isteğe bağlı olmak üzere, don riski ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak. Seralar için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını ek riskleri paket halinde ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin mevcut arazi, sera, işletme ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak.
Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET) kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları ile mandalar için ölüm riski ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak. Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET) kayıtlı olan koyun ve keçiler ile koç ve tekeler için ölüm riski ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak. Kapalı sistemde üretim yapılan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında mevcut tesis, işletme ve kümes hayvanlarına ait yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, teminat altına alınacak.
Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riski ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında Su Ürünleri Kayıt Sistemine kayıtlı olan işletmelerin mevcut tesis, işletme ve su ürünleri yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak.
SİGORTA PRİMİNİN YÜZDE 50'Sİ ORANINDA PRİM DESTEĞİ
Kararda, risk incelemesi sonucunda, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından sigortalanması uygun görülmeyen ürün, işletme, tesis ve riskler sigorta edilmeyeceği açıklandı. Tarım Sigortaları Havuzu tarafından sigorta edilmeyen tesisler, işletmeler, ürünler ve riskler ile ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatlarla kapsam dışı bırakılmış haller ve kayıplar, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'nun 17nci maddesindeki uygulama yılında yer alan riskler arasında sayılmayacağı belirtildi. Bu karar kapsamında belirlenen riskler için 2013 yılında, sigorta priminin yüzde 50'si oranında prim desteği verileceği belirtildi.
TarimsalPazarlama.com