|
Kuraklık, sel, don, dolu ve fırtına gibi doğal afetlere karşı üreticilerde sigorta bilincinin artmasıyla devlet destekli tarım sigortası yaptıranların sayısında artış yaşandı.
|
20.03.2014
497
|
Tarım Sigorta Havuzu (TARSİM) tarafından geçen yılın aynı dönemine göre düzenlenen poliçe sayısında yüzde 34'lük bir artış yaşandı. Devlet destekli tarım sigortalarındaki artış, uygulama sonucunda üreticilerde sigorta bilincinin artmasına bağlanıyor. Hasar durumunda hasar tespitlerinin doğru, hasar ödemelerinin de gecikmeksizin yapılması ile düşük faizli kredi kullanan üreticilerin sigortaya konu olabilecek varlıklarını, kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesinin zorunlu hale gelmesi de etkili oldu. Küçükbaş hayvan hayat sigortasının geçen yıl, damızlık mandaların da bu yıl kapsama alınmasının da poliçe sayısındaki artışa etken olduğu ifade ediliyor. Sigorta yaptıran sayısının artmasında iklim değişikliklerine bağlı olarak üretimlerde meydana gelebilecek doğal risklerin üreticiler tarafından farkına varılması ve üreticilerde tarımsal varlıklarını koruma kapsamına alma ihtiyacı düşüncesinin etkili olduğu vurgulanıyor.
ÇİFTÇİLER ARTIK BİLİNÇLENDİ
Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Birliği Müdürlüğü Sigorta Sorumlusu Yusuf Aydın, tarım sigortalarında düzenli bir artışın gözlendiğini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre TARSİM poliçelerinde yüzde 34 artışın olduğunu ifade eden Aydın, poliçe sayısındaki artışın çiftçinin bilinçlendiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Aydın, “Geçen yılın aynı döneminde 9 bin 700, bu yıl ise yaklaşık 13 bin poliçe kesilmiş. Devletin sağladığı kolaylıklar artışta etkili oldu. Ülkemizde tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi, daha önce sigorta edilemeyen sel, kuraklık ve don gibi geniş alanlarda büyük hasarlara neden olan ve doğal felaket özelliği taşıyan risklerin sigortalanmasını sağlayarak, riskleri genişletmesi etkiledi. 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile devlet, tarım sigortası yaptıran çiftçilere prim desteği vermesi, yani primin yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılanması, hasar tazminatının vaktinde ödenmiş olması ve sigortalılık bilincinin artması da artışa neden oldu” diye konuştu.
POLİÇE SAYISI 3 KAT ARTTI
Özel bir sigorta firmasının sahibi İbrahim Can da, şunları söyledi: “Devlet Destekli Tarım Sigortaları uygulamalarında poliçe sayıları, toplam prim üretimi, sigortalanan alan ve hayvan sayılarına bakıldığında, sistemdeki gelişimin istikrarlı bir şekilde arttığı görülüyor. Sistemin ilk tam yılı olan 2007 yılından 2013 yılının başına kadar geçen dönemde, sigortalanan tarımsal varlık değerinde 5.5 kat, poliçe sayısında ve sigortalı alanda 3 kat, sigortalı hayvan adedinde tam 12 kat artış yaşandı. TARSİM, dünyadaki tarım sigortaları ile ilgili gelişmeleri yakından takip ederek, en yeni teknolojileri, modern uygulamaları bünyesine entegre etmiş ve bu doğrultuda çok kısa bir süreçte, tarım sigortaları modelleri arasında örnek gösterilen bir noktaya ulaşmıştır. 2013 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla, 870 bin adede yakın poliçe karşılığında, sigortalı üreticilerden 219 milyon TL prim toplanmış ve buna karşılık sigortalı üreticilere 240 milyon TL’ye yakın tazminat ödenmiştir. 7 yıllık süreçte sistemin büyümesine paralel olarak, hasar ödemelerinde her geçen yıl artış yaşanmıştır ve yaşanmaya da devam etmektedir. 2013 yılı, Bitkisel Ürün Sigortaları branşı açısından en çok hasar ödemesi gerçekleştirilen yıl olmuştur. En fazla hasar ödemesi sert çekirdekli meyvelere yapıldı. 2013’te TARSİM tarafından yapılan hasar ödemelerinde riskler yıllar itibarıyla değişiklik gösterse de Malatya, Manisa, Bursa, Antalya, Mersin ve Konya gibi iller listede yukarılarda yer alıyor.”
TARIM ÖNEM KAZANIYOR
Tarımın bir ülkenin temel ihtiyaç ürünlerini üreten iş kolu olduğunu söyleyen Can, sözlerini şöyle tamamladı: “Tarım ülke için stratejik öneme sahiptir. Ayrıca, diğer sektörlerin arasında doğal, ekonomik, sosyal ve kişisel risklerden en çok etkilenen sektördür. 'Üstü açık bir işyeri' olarak tanımlayabileceğimiz sektörün stratejik olarak desteklenmesi ve gerekli önlemlerin alınması bu nedenle şarttır. Özellikle son yıllarda etkileri yoğun olarak hissedilen kuraklık, gıda fiyatlarının artışı, tüketim alışkanlıklarının değişmesi gibi gelişmeler tarım sektörünü tampon sektör olarak ön plana çıkarıyor. Bu noktada ise tarım sigortaları hem çiftçiye hem de tüketiciye can veriyor. Yani, Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 7’nci sırada yer alan tarım sektörümüzün tarım sigortaları ile beslenmesi çok daha önem kazanıyor.”