|
TARIM üretiminde biyolojik mücadeleyi Türkiye'de laboratuar ortamında uygulayan tek üniversite Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bu konuda özel sektöre destek vermeye hazır. Türkiye'de de biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanılmaya başlanıldığını anlatan SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji ABD Başkanı Prof. Dr. İsmail Karaca, "Türkiye'de biyolojik mücadele çalışmalarına hız verildi. Özellikle AR-GE'de belli bir yol kat edildi. Ama bu çalışmalar sadece laboratuarlarda kalmaması gerekiyor. Tüketici ve üreticilerin bilinçlendirilmesi gerekiyor" dedi.
|
21.12.2012
813
|
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bu konuda özel sektöre destek vermeye hazır. Türkiye'de de biyolojik TARIM üretiminde biyolojik mücadeleyi Türkiye'de laboratuar ortamında uygulayan tek üniversite mücadele yöntemlerinin kullanılmaya başlanıldığını anlatan SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji ABD Başkanı Prof. Dr. İsmail Karaca, "Türkiye'de biyolojik mücadele çalışmalarına hız verildi. Özellikle AR-GE'de belli bir yol kat edildi. Ama bu çalışmalar sadece laboratuarlarda kalmaması gerekiyor. Tüketici ve üreticilerin bilinçlendirilmesi gerekiyor" dedi.
İlaç kalıntısı nedeniyle ihracata giden tarım ürünlerinin gümrük kapılarından döndüğünü ve imha edildiğini anlatan Prof.Dr. Karaca, "Bu durum yöneticilerimizi de uyandırdı. Özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konuya önem vermeye başladı. Antalya'da yapılan toplantılarda belli bölgelerin pilot bölge seçilip biyolojik bölge mücadelesiyle ürün yetiştirilmesi konusunda adım atılmıştır. En fazla sebze yetiştirilen bölge Demre bölgesi pilot bölge seçildi. Üreticimizin biyolojik mücadele masraflarının yüzde 70'i desteklenmiştir" diye konuştu
DESTEK VERMEYE HAZIRIZ
SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nün biyolojik mücadeleyi Türkiye'de laboratuar ortamında uygulayan tek akademik bölüm olduğunu belirten Prof.Dr. Karaca bu konuya ilgi duyan firmalara da her türlü desteği sağlayacaklarını belirtti. Prof.Dr. Karaca, "Bitik Koruma bölümümüz, biyolojik mücadele çalışmaları konusunda laboratuarlara sahip tek bölüm. Bu konuda ilgi duyan firmalara her türlü desteği verebiliriz. Bu desteklerle önce pilot bölgelerde sonra tüm ülke geneline yayılacak biyolojik mücadele çalışmaları ön plana çıkacak, bu da sağlıklı bireylerin yetişmesine katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
YENİ BİR GELİR ALANI OLABİLİR
Prof. Dr. Karaca ayrıca biyolojik mücadele yönteminin Türkiye'de yaygınlaşmasının yerli üretimle mümkün olacağını kaydetti. Biyolojik mücadelede kullanılan yararlı böceklerin üretiminde yurtdışına bağımlı olduğumuzu kaydeden Prof.Dr. Karaca, "Bu canlı etmenler gelmediğinde üretimimizde problem olacaktır. Oysa kendimiz üretirsek bu yararlı organizmaları üretim bölgelerine hemen sevk etme şansımız var. Bu böcekler için döviz ödüyoruz. Bu para kendi ülkemizde kalmalı" diye konuştu.