|
Birecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce düzenlenen bilgilendirme toplantısında tarımsal işletmelerin kayıt güncellenmesi ele alındı.
|
12.08.2014
623
|
İl merkezine 14 kilometre uzaklıktaki Bahçeli köyünün sakinleri, taş ocağındaki patlatmaların evlerine ve ekili arazilerine zarar verdiğini belirtip, bunu protesto amacıyla traktörleriyle köy yolunu ulaşıma kapattı.
Köy sakinlerinden Rıfat Sanatason, taş ocağının yakınında arazisinin olduğunu belirterek, "Patlatmalar nedeniyle ürünlerimiz zarar gördü. Ne ürünümüz kaldı, ne de evlerimiz. Evlerimizde çok büyük hasar var. Ürünlerimiz toz oldu. Bunları hiç kimseye satamayız. Bu kadar emeğimiz heba oldu. 'Patlatma yapmayacağız' demelerine rağmen, yine de yapıyorlar" dedi.
Cihan Evcan da "Köyün hemen hemen bütün tarım arazileri zarar gördü" ifadesini kullandı. Son patlatmanın, ürünlerini alacakları sırada yapıldığını savunan Evcan, "Arazimizi görüyorsunuz. Binlerce dönüm arazi bu tozun, dumanın, taşın altında kaldı. Hiç ürün alamayacağız. Bu bizim 7-8 aylık emeğimiz. Çoluk çocuğumuz burada, taşın içerisinde çapa yaptı. Gecemiz yok, gündüzümüz yok. Bunun bedelini kim ödeyecek? Bu ocağın kapanmasını istiyoruz. Kapanmazsa gece gündüz buradayız" diye konuştu.
Evinde çatlaklar oluşan Muhlis Şahin ise patlatmalar nedeniyle köyde sarsıntı meydana geldiğini belirterek, "Evlerimiz harabe haline geldi. Patlatma devam ettiği sürece evlerimizde hasar devamlı büyüyor" dedi.
Taş ocağını işleten firmanın yetkilileri, buraya gelerek köylülerle görüştü. Görüşmenin ardından köylüler yolu açtı.
Bu arada, jandarma ekipleri köyde güvenlik önlemi aldı.Birecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün organize ettiği 11 Temmuz İlköğretim Okulu Konferans Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Birecik İlçe Kaymakamı Fehmi Sinan Niyazi, ilçede bulanan muhtarlar ve Birecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik personelleri katıldı.
Birecik Kaymakamlığı'ndan alınan bilgiye göre; toplantının açılış konuşmasını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kandamar yaparak, TÜKAS ile tüm tarımsal işletmelerin üretim bilgilerinin kayıt altına alındığını, kayıt altına alınan işletme bilgilerinin güncellenmesinin sağlanmasını hedeflediklerini söyledi. Kandamar, tarımsal işletmelerin temel değişkenlerinden elde edilen bu kayıtların, 2014 genel tarım sayımı için de esas teşkil edecek olup il genelinde sahada yapılacak olan çalışmalarda, muhtarların ve vatandaşların personele yardımcı olmalarını ve bu projeye gerekli hassasiyeti göstermelerini temenni etti.
İlçe Kaymakamı Fehmi Sinan Niyazi muhtarların sorunlarını dinleyerek muhtarların projeye destek vermelerini istedi. Ulusal veri sisteminin gerçek üretime dayalı veri sistemi olduğunu belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti, başarılar diledi.