|
Türkiye'deki nar üretiminin yüzde 70'ini karşılayan ilçede bu yıl üretimin daha da artması bekleniyor
|
26.08.2013
591
|
Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada en çok nar üretimi yapılan ülkenin 600 bin tonla İran olduğunu, 350 bin tonluk üretimle Türkiye'nin ikinci sırada yer aldığını söyledi.
Türkiye'deki nar üretiminin yaklaşık yüzde 70'inin Tarsus'ta yapıldığını ifade eden Ergezer, ilçede 100 bin dekar alanda nar üretimi yapıldığını, geçen yıl yaklaşık 80 bin ton nar ihraç edildiğini belirtti.
Bu yıl nar rekoltesinin 250 bin tonu aşacağını ve ürünün 100 bin tonunun başta Rusya olmak üzere, Almanya, Hollanda, Ukrayna, İngiltere ve Fransa gibi ülkelere ihraç edileceğini kaydeden Ergezer, şöyle konuştu :
"Narcılığın Türkiye'deki adresi bölgemizdir. Kaliteli, erkenci ve uzun süre dayanıklı nar üreterek daha iyi gelir elde etmek istiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ilçeden 95 bin ton nar ihraç ettik. Daha çok nar üretip, daha çok gelir elde etmek ve daha kaliteli nar üretmek istiyoruz. Bunu yapacak olanaklara sahibiz. Türkiye'de yaygın olarak üretilen Hicaz narı kalite ve verim olarak Çukurova bölgesi için ideal bir ürün. Çiftçimize destek verildiği zaman bölgemizdeki nar üretimi artacaktır. Ülkemizin 2023 hedefine katkı sağlamak boynumuzun borcu. Bunun için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız ."
Geçtiğimiz yıllarda dalında 70-80 kuruştan satılan narın bu yıl daha fazla kazandıracağını inandıklarını dile getiren Ergezer, böylece nar üretim alanlarının da artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.