|
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Kırsal Kalkınma İçin Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) programı kapsamında tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek isteyene hibe desteği verileceğini bildirdi.
|
20.10.2012
1527
|
Şehitoğlu, yaptığı açıklamada, tıbbi bitkilerin tanımının tam olarak yapılmasının mümkün olmadığını ancak günümüzde "tıbbi" ve "aromatik" bitkiler teriminin genellikle birlikte kullanıldığını belirterek, bu bitkilerin, hastalıkların önlenmesi veya iyileştirilmesinde ilaç olarak kullanıldığı vurguladı.
Tıbbi bitkilerin, beslenme, kozmetik, vücut bakımı, tütsü veya dini törenler gibi alanlarda yer alırken, aromatik bitkilerin ise güzel koku ve Tat vermeleri için kullanıldığını anlatan Şehitoğlu, şunları kaydetti:
"Aromatik bitkilerin gıda, kozmetik ve parfümeri sektöründe de geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkiler asırlardan beri gıda, çeşni, ilaç ve şifa vermek amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kimyon, haşhaş, anason gibi bazı bitkilerin tarımı tarih öncesi devirlerden beri devam etmektedir. 20. yüzyılın başlarında listelenen ilaçların yüzde 40'ından fazlası bitkisel orijinli olmasına rağmen 1970'li yılların ortasında bu oran yüzde 5'ten daha aşağıya düşmüştür. Ancak özellikle 1990'lı yıllardan sonra, tıbbi ve aromatik bitkilerin yeni kullanım alanlarının bulunması, doğal ürünlere olan talebin artması bu bitkilerin kullanım hacmini her geçen gün artırmaktadır. Günümüzde tıbbi bitkiler piyasasının yıllık yaklaşık 60 milyar dolarlık bir rakama sahip olduğu tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yaklaşık 20 bin bitki tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır."
Dünya pazarlarında tıbbi ve aromatik bitkilere olan talebin her geçen gün arttığına dikkati çeken Şehitoğlu, Türkiye'nin coğrafi konumu, iklim ve bitki çeşitliliği, tarımsal potansiyeli, geniş yüzölçümü sayesinde tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinde dünyada önde gelen ülkelerden birisi olduğunu vurguladı.