|
Tirebolu İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen 'Ceviz Yetiştiriciliği ve Aşılama Teknikleri' konulu seminer Tirebolu Dumlupınar İlkokulu salonunda yapıldı.
|
25.12.2012
1142
|
Seminere Van 100.Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ve Ordu Üniversitesi Zıraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz katıldı.
Açılış konuşmasının ardından söz alan Prof Dr. Seyit Mehmet Şen, "Ceviz ülkemizde çok eskiden beri yetiştirilen bir meyvedir. Ancak yanlış uygulamalar üretimi düşürmüştür. Şimdiki üretim iç tüketimi karşılamamaktadır. Gelişmiş ülkeler tarımını geliştirmiş ülkelerdir. Amerikaya ceviz Türkiye üzerinden gitmiştir.Amerika'nın birinci Çin'in ikinci olduğu sıralamada biz komşumuz İran ile üçüncülük,dördüncülük yarışı yapmaktayız. Ceviz yetiştiriciliği için iklimimiz uygun olmasına rağmen bu konuda çok gerideyiz. 1970'li yıllarda yetiştiricilikte önde idik ancak fidan üretimi yapmayınca bu konuda geri kaldık. Ceviz sağlıklı beslenme için önemlidir. Ayrıca uzun vadede getirisi yüksek olan bir meyve türüdür.Diğer meyvelere göre yetiştiricili kolay bakımı daha az olan bir meyvedir. 18-20 ay gibi bir süre soğuk hava deposuna ihtiyaç duymadan saklanabilir. Bu da cevizin pazarını artırmaktadır. Ceviz ayrıca bulunduğu çevreye asprin özelliği yaymaktadır. İyi bir besin kaynağı ve uyku düzenleyicidir." dedi.
Prof. Dr. Turan Karadeniz ise aşılamanın önemi ve aşılama teknikleri hakkında bilgi verdi. Karadeniz yaptığı konuşmada, "Verimliliği artırmak için muhakkak aşılama yapılmalıdır. Aşı kalemleri Şubat ve Mart aylarında olgunlaşmış dallardan alınmalıdır.Alına bu aşı kalemleri nemli bir bezle sarılarak bekletilmeli ve havaların ısınması ile (genellikle cemrelerin düşmesinden sonra) sıcaklık 20 dereceyi bulduğu zaman aşılama yapılmalıdır. Yaşlı ağaçlara uygulanacak çevirme aşı yöntemi ile verimlilik dahada artırılabilmektedir." dedi.