|
Tosya Ziraat Odası Başkanı Akdiken "Önceki yıllarda 25 30 bin dekar olan pirinç ekim alanı yağışların azlığından dolayı 8 bin dekar civarına düştü." dedi.
|
23.07.2013
567
|
Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, önceki yıllarda 25-30 bin dekar olan pirinç ekim alanının yağışların azlığı nedeniyle 8 bin dekar civarına düştüğünü söyledi.
Akdiken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pirincin bol suda yetişen bir ürün olduğunu, özellikle haziran ve temmuz aylarında suyun çiftçiler için önem taşıdığını anlattı.
Pirinç üretim alanlarının beslendiği Devrez Çayı'ndaki su seviyesinin yağışların azlığı nedeniyle düştüğüne işaret eden Akdiken, "Su az olunca çiftçimiz, çeltik ekiminden vazgeçip daha kolay olan buğday ekimine yönelmektedir. Önceki yıllarda 25-30 bin dekar olan pirinç ekim alanı yağışların azlığından dolayı 8 bin dekar civarına düştü" diye konuştu.
Akdiken, su sorunun çözülmesi durumunda pirinç ekiminin 3-4 kat artabileceğini, ihracatın da yükseleceğini vurguladı.
Su havzası ve gölet projeleri
Su problemini her platformda yöneticilere ilettiklerini ifade eden Akdiken, şunları kaydetti:
"Konuyu defalarca ilettiğimiz siyasilerimiz, sorunu takip ettiklerini söylüyorlar ama henüz sonuç almış değiliz. Yıllar önce 'Kızlar Yolu Barajı' programa alındı, temeli atılmıştı ama bir türlü gelişme sağlanamadı. Üreticilerimiz, bu barajların ve göletlerin bir an önce faaliyete geçmesi halinde, daha çok çeltik ekeceklerini söylüyorlar. İnşallah Kızlar Yolu Barajı yapıldığında, 25-30 bin dekar alanımız daha çeltikle buluşacak.
Aşağı Dikmen köyümüzde de su havzası yapılmasının yanı sıra Akbük Göleti gündemde. Bunlar faaliyete geçtiğinde çeltik çiftçimiz biraz daha rahatlayacaktır."