|
Türk ekonomisinin önemli isimleri Etiyopya tekstil sektörünü yeniden şekillendirecek. İmam Altınbaş, Seyfettin Koçak ve Kasım Külek Öz'ün ortak girişimiyle başlatılan proje 340 milyon dolarlık yatırımla pamuktan kumaş üretimine uzanıyor
|
24.05.2014
1451
|
Türkiye’nin önde gelen iş adamlarından Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Else Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Seyfettin Koçak ve Özaltın Tarım’ın ortağı Kasım Külek Öz’ün ortak girişimiyle başlatılan proje pamuktan kumaş üretimine kadar geniş bir iş ağını kapısıyor.
Dev yatırımla Etiyopya'da iplik ve dokuma fabrikası kuran üç ortak 50 bin hektarlık arazide pamuk üretimine başlıyor. Pamuk ve tekstil-dokuma fabrikası ile toplam 340 milyon dolara ulaşacak yatırımla ülkenin en büyük yatırımcısı olacaklar. Bin 500 işçinin istihdam edildiği projede ikinci fabrikanın da tamamlanmasıyla çalışan sayısı 4 bine çıkacak.
İmam Altınbaş, “Pamuk ekimine başlamak üzereyiz. İlk pamuk hasadını 6 ay sonra yapmayı planlıyoruz. Hesaplamalarımıza göre; 10 bin hektarda üretime 1.5 yılda ulaşılacağımızı düşünüyoruz. Üretilen pamuğun bir kısmını iplik-dokuma tesisinde kullanacağız, önemli bir bölümü ise ABD ve Çin’e ihraç edilecek” diye belirtti.
Yerli halkın elektriği ilk defa gördüğünü anlatan Altınbaş; “Buradaki yerel kabileler hayvancılık dışında bir şey bilmiyor. Onlara toprağı ekmeyi öğreteceğiz. Ayrıca bir de sağlık ocağı kurup yerel halka sağlık hizmeti götüreceğiz. Gerek tesislerimiz için gerekse köylüler için su kuyuları açıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Hedef 2018’de 600 milyon dolar ciro
İmam Altınbaş, Seyfettin Koçak ve Kasım Külek Öz’ün ortak olduğu Omo Vadisi’ndeki arazi organik üretime son derece uygun. 700 kilometrelik Omo nehri, bölgenin can damarı. Ancak arazinin tarıma uygun hale getirilmesi ise hayli zor olmuş. Ayrıca Omo Vadisi’ne karadan ulaşım çok zor. Araziyi tarıma uygun hale getirmek için ABD ve Türkiye’den 130 makine getirilmiş. Önde dozerler, arkada grayder ve dev traktörlerle Omo Vadisi’ndeki tarıma açılan arazide yakında üretim başlıyor ve 6 ay sonra ilk pamuk hasatı yapılacak. Etiyopya tarımı için model olacak bir iş yaptıklarını söyleyen İmam Altınbaş; “Şu ana kadar her şey planladığımızdan hızlı şekilde ilerliyor. 30 bin hektarla kalmayıp işi yakın zamanda 50 bin hektarlık büyüklüğe ulaştıracağız” dedi. 10 bin hektarda üretime 1.5 yıl içinde ulaşılacağını söyleyen Seyfettin Koçak ise; “2018’de pamuk-iplik-dokuma ciromuz 600 milyon dolara ulaşır” diye belirtti. 12 ay tarıma uygun olan arazide yılda 2 ürün alınabileceğini söyleyen Kasım Külek Öz de, şu anda şantiyede 20’si Türk olmak üzere 200 kişinin çalıştığını ifade etti.