|
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türk ve İsveçli çiftçilerin tarım, hayvancılık ve balıkçılık konusunda her alanda işbirliği yapabileceklerini, söyledi.
|
18.11.2012
658
|
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türk ve İsveçli çiftçilerin tarım, hayvancılık ve balıkçılık konusunda her alanda işbirliği yapabileceklerini, bu olanakların mevcut olduğunu belirtti Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye ve İsveç'in en önemli çiftçi organizasyonları olan TZOB ve İsveç Çiftçiler Federasyonu'nun, ekonomik örgütlenme başta olmak üzere işbirliği yapacaklarını bildirdi.
TZOB'dan yapılan açıklamaya göre Başkan Şemsi Bayraktar, Ankara Atlıspor Kulubü'nde düzenlenen, İsveç Çiftçiler Federasyonu ve TZOB Yönetim Kurulu'nun katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 78 milyon hektar yüzölçümü, 28 milyon hektar tarım arazisiyle fevkalade önemli tarımsal potansiyeli barındıran bir ülke olduğunu, tarımsal hasılasının 62,7 milyar doları bulduğunu kaydetti. Bayraktar, hızla gelişen ekonomisi, stratejik üstünlükleri, 772,3 milyar dolarlık milli geliri, 75 milyonluk dinamik nüfusu ve dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olması sebebiyle, aday statüsünde bulunduğu Avrupa Birliği'ne tam üyeliği halinde önemli katkılar sunacağını vurguladı.
Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) içinde tarımın payının bugün yüzde 8,1 düzeyinde bulunmakla birlikte, çalışan nüfusun yüzde 25.9'unun hala tarımda istihdam edilmesi nedeniyle tarımın ülkenin sosyo-ekonomik yapısında özel bir yeri olduğunu bildiren Bayraktar, "Tarımdaki nüfusun gelişmiş ülkelerdeki seviye olan yüzde 1-2'lere indirilebilmesi için geliştirilecek politikalar, kırsaldan şehirlere göçü hızlandıracaktır. Bu bakımdan Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan kırsal kalkınma politikaları hakkında bilgi edinmemiz ve bilgilerimizi yenilememizin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
HELENA JONSSON: "EN BÜYÜK SORUNUMUZ ÜRETİMİ ARTIRAMAMAK"
İsveç Çiftçiler Federasyonu Başkanı Helena Jonsson ise yaptığı konuşmada, federasyonlarının münferit çiftçilerin ve kooperatiflerin bağlı olduğu bir şemsiye örgüt durumunda bulunduğunu bildirdi. Çiftçiler Federasyonuna 170 bin çiftçi ve 90 bin işletmenin bağlı olduğunu, İsveç Çiftçiler Federasyonu'nun gelirlerinin, üyelerin ödediği aidatlardan meydana geldiğini ve mali olarak bağımsız bir kuruluş olduğunu belirten Jonsson, şunları kaydetti:
"İsveç'te süt hayvancılığı ve ormancılık en gelişmiş iki alan. Türkiye ile bu alanlarda işbirliği yapılabilir. Gıda ve orman ürünleri sanayi, ülke gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 10'unu meydana getiriyor. En büyük sorunumuz üretimi artıramamak. Dünyada gıda güvenliğini sağlamak için de üretimin artırılması gerekiyor. Ayrıca enerji, özellikle de yenilenebilir enerji üretimini artırmak istiyoruz. Çeşitli alanlarda eğitim programlarımız var. Çiftçiler için girişimcilik alanında eğitim veriyoruz."