|
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Azerbaycan ile karşılıklı yatırımların 10 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, "Hedefimiz bunu 20 milyar dolar düzeyine çıkarabilmek" dedi.
|
10.06.2014
404
|
Türkiye-Azerbaycan Tarım Teknik Komitesi 7. Dönem Toplantısı, Atatürk Orman Çiftliği TİGEM Tesislerinde gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Pakdil, 1994 yılında, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki tarımsal ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla, "Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Protokolü"nün imzalandığını ve Tarım Yürütme Komitesi'nin oluşturulduğunu hatırlattı.
Tarım Yürütme Komitesi'nin 18 yıldır süren çalışmalarıyla bitki sağlığı, veterinerlik ve kırsal kalkınma alanlarında, ikili ilişkileri geliştirecek çok önemli adımlar atıldığını belirten Pakdil, bundan sonrada iki ülke arasında tarımsal işbirliğini geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.
Türkiye ve Azerbaycan'ın gücünü ortak bir tarih ve kültür birliğinden alan sıkı bağlarla birbirine kenetlenmiş iki ülke olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin gün geçtikçe ivme kazandığına değinen Pakdil, siyasi ilişkilere paralel olarak ticari ve ekonomik işbirliklerinin de çeşitlenerek gelişmeye devam ettiğini kaydetti.
İkili ticaret hacminin her geçen yıl istikrarlı bir şekilde arttığına dikkati çeken Pakdil, "Karşılıklı yatırımlar halihazırda 10 milyar dolar civarında. Hedefimiz, bunu hızlı bir şekilde artırarak 20 milyar dolar düzeyine çıkarabilmek. Ticaret hacmimiz 2012 yılında 2,9 milyar dolar, 2013 yılın da ise 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2012 yılında 189 milyon dolar olan tarımsal dış ticaret hacmi ise 2013 yılında artarak 222 milyon dolara ulaştı" diye konuştu.
"Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz" -
Azerbaycan Tarım Bakan Yardımcısı İlham Guliyev de "Biz bir millet iki devlet olduk. Bizim kederimiz sizin kederiniz, sizin kederiniz bizim kederimiz, bizim sevincimiz sizin sevinciniz, sizin sevinciniz bizim sevincimizdir" dedi.
Guliyev, tarım sektörünün Türkiye gibi Azerbaycan için de çok önemli bir sektör olduğunu söyledi. Türkiye'nin tarım sektöründe çok büyük tecrübesi olduğunu belirten Guliyev, Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanmak istediklerini ifade etti.
Azerbaycan Tarım Bakanı Haydar Asadov'un göreve geldikten sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptığını anımsatan Guliyev, ziyaretlerin Azerbaycan, Türkiye ve ilişkiler için çok önemli olduğunu dile getirdi.