Geçtiğimiz yıl dünya zeytinyağı üretiminin yarısını yapan İspanya'nın kuraklık nedeniyle üretim kaybı yaşadığı, dünya zeytinyağı talebinde rotayı üretim artışı yaşayan Türkiye'ye çevirdiği açıklandı. Türkiye, daha önce hiç ihracat yapılmayan ülkelere bile zeytinyağı ihracatı yaparak ihracatını artırırken bu fırsatın markalı ihracat yerine ağırlıklı olarak dökme ihracat yaparak kaçırdığı öne sürüldü.
Zeytin İskelesi Genel Müdürü Fatih Cenikli, İspanya'daki kuraklık yüzünden İtalyan ve İspanyol markalarının üretim artışı yaşayan Türkiye'den kaliteli ürün tedarikine yönelmek zorunda kaldığını söyledi. Türkiye'deki üretim artışının ve İspanya'daki olağandışı kuraklığın bir fırsat oluşturduğunu ifade eden Cenikli, buna bağlı olarak bu yılın Türk markalarının yaratılması için bir başlangıç yılı olabileceğini, ancak bunun değerlendirilemediğini kaydetti.
Türkiye Zeytinyağı Tedarikçisi Konumunda
İspanyada yaşanan kuraklık sebebiyle ortaya çıkan ürün kaybını iyi değerlendiremediğimizi belirten Cenikli, "Üretim artışımızın ve patlayan ihracatımızın dünyadaki market raflarında yer bulmuş olan İtalyan, İspanyol ve Yunan zeytinyağı markalarına ürün tedarikçisi konumunda kalmamıza ve o ülkelerin markalarının raflardaki yerini korumasına hizmet etmekten öte bir yararının olmadığını" açıkladı. Türkiye zeytinyağı ihracatının, 2004-2005 sezonundaki 90 bin tonluk ihracat rekorundan sonra ilk kez bu yıl, geçen yılın 20 bin tona yaklaşan ihracatından sonra, 81 bin 783 tona çıkarak, başarılı bir sezon geçirdiğini vurgulayan Cenikli, Bu artışın nedenini İspanyada yaşanan kuraklık sonucu, üretimde yüzde 60'lara varan kayıplar yaşamasına bağladı. Bu durumda dünya zeytinyağı talebinin, İspanya'nın aksine üretim artışı yaşayan Türkiye'ye yöneldiğini belirtti.
Türkiye fırsat kaçırdı
Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında sorun olmadığını vurgulayan Cenikli, Türkiye'nin uluslararası piyasalarda ölçek olarak büyük olmasa da hep satıcı konumu ile önemli bir ülke olarak değerlendirildiğini ifade etti. Serzenişimizin sebebini ise, ihracatımızın ağırlığının markalı olarak değil dökme olarak gerçekleştirilmesine. Yani bizim ürettiğimiz bir ürünün, katma değerini dünyaya markalı zeytinyağı satan ülkelere transfer etmiş olmamıza. Marka geliştiremediğimizden, pazarlama değil sadece satış yapar durumda olmamız olarak gösterdi
Sorunun Çözümü
Cenikli, Türk markalı ürünler için ihracat desteklerinin artırılması ve ihracatçının dünya fiyatları ile ürün tedariki yollarının açılması. Türkiye'nin zeytinyağında hiçbir alanda olmadığı kadar dünya markası çıkarma şansı var. Zeytinyağında dünya markası olabilmek, bunu gerçekleştirebilmek için, Türkiye markasının itibarının yükselmesi, düzenli ve sürekli kaliteli ürün tedariki, strateji, ciddi kamusal destek, iletişim, yatırım ve sabır gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.
Tarımsal Pazarlama