|
Son dönemlerde yıldızı parlayan sektörler arasında yer alan meyvecilik, sanayi ve iş dünyasının da merceği altında.
|
12.10.2012
745
|
İklimi, verimli toprakları ve yurt dışındaki pazar avantajları nedeniyle Türkiye, meyve cenneti olma yolunda ilerlerken, karlılık oranı diğer tarım ürünlerine oranla daha fazla olan meyvecilik iş dünyasının ve sanayicinin yatırım enstrümanları arasına girdi.
Adana Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Tanrıver, meyveciliğin hem karlı hem de yurtdışı pazarı bulunan bir sektör olduğunu ifade etti.Başkan Tanrıver, "Türkiye'de özellikle sert çekirdekli meyve grubunda üretim iç piyasaya yetecek kadar. Pazar büyük ancak ihracat az. Bu nedenle yatırım yapılacak en iyi sektörlerin başında geliyor." diye konuştu. Dünya pazarından hak ettiğimiz payı alabilmemiz için, sektörün tüm bileşenlerine yani; fidancılar, yetiştiriciler, ithalat ve ihracat yapanlar, paketlemeciler, perakendeciler ve meyve suyu sanayicilerine çok görev düşüyor." dedi.
Türkiye'nin tarım sektörü açısından potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu söyleyen Gürsel Tanrıver, her bölgede farklı ürünler yetişebildiğini ifade etti. Ticaretin artık risklere dağıtılmak istediğini belirten Tanrıver, toprakta riskin çok az olduğunu, bilinçli kullanıldığı zaman toprağın her zaman verici olduğunu aktardı. Tanrıver, iklim ve toprak verimliliği nedeniyle tarımın 12 aya yayılabildiğini dile getirirken, tarımın içerisinde meyveciliğin en kazançlı sektör olduğunu vurguladı. "Meyvecilik hem çok iyi bir yatırım aracıdır hem de profesyonel bir kazanımdır." diyen Tanrıver, meyveciliğin artık küçük işletmelerden çok büyük işletmeler tarafından yapıldığını kaydetti. Tanrıver: "Tüccar artık düzgün, sağlıklı bahçelerde yetişen ürünlerle tırını doldurmak istiyor. Bunu da en iyi işadamı veya sanayiciler yapıyor. Sanayicilikten gelen gereklilik ve alışkanlık nedeniyle onlar işini dört dörtlük yapıyor. Bu nedenle tarım artık el değiştiriyor." diye konuştu.