|
Türkiye'nin, birçok bitkisel yağ bitkisinin yetiştirilebildiği ender bir ülke olmasına rağmen, halen bitkisel yağ ihtiyacını karşılamak için hammaddeyi ithal ettiği belirtildi.
|
14.11.2012
790
|
Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet İnan, yağ bitkileri üretim alanlarının artırılmasında, GAP bölgesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. İnan, GAP projesi tamamlandığında, 1.7 milyon hektar tarım alanının aşamalı olarak sulamaya açılması ile yağ bitkileri ekim alanı ve üretiminin büyük ölçüde artacağını ifade etti.
Adıyaman Üniversitesi, bitkisel yağ üretiminde önemli kaynaklardan Kanola (Kolza)'nın ilin şartlarında yazlık ve kışlık çeşitlerinde verim ve kalitenin belirlenmesi için bilimsel araştırma gerçekleştirdi. Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (ADYÜBAP) tarafından desteklenen 'Adıyaman Koşullarında Yazlık-Kışlık Kolza (Brassica sp.) Çeşitlerinde Verim ve Verim Ögelerinin Belirlenmesi' başlıklı proje kapsamında, dünyada ve Türkiye'de bitkisel yağ üretiminde kullanılan bitkilerden kanolanın, Adıyaman şartlarında yetiştirilmesinde verimliliği etkileyen faktörler araştırıldı.
Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet İnan, yürüttüğü proje kapsamında; Türkiye'nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren farklı firmalardan ve çok yaygın olarak kullanılan iki yazlık ve beş kışlık çeşit tohumluk kullanıldığını ve tohumların, Kahta Meslek Yüksekokulu çeşit bahçesine ekilerek, verimlilikleri ve etkileyen faktörler belirlendi.