|
"Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması" projesi kapsamında 3 yıl önce klonlanan sığırlar çiftleştirilerek yerli ırk sürü oluşturulacak.
|
30.11.2012
1004
|
TÜBİTAK desteğiyle 2005 yılında başlatılan proje kapsamında klonlanan sığırlar "Efe, Ece, Ecem, Nilüfer ve Kiraz", yerli ırkların korunması amacıyla çiftleştirilecek. Çalışmalar kapsamında Türkiye'nin ilk klon sığır sürüsünün oluşturulması amaçlanıyor.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat amaçlarının sayıları yavaş yavaş azalan Anadolu sığır ırklarını klonlama teknolojisiyle doğaya kazandırmak olduğunu belirterek, test çalışmalarında başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.
Klonlama teknolojisini transfer etmek için Dünya Bankası bursu ile Amerika'ya gittiğini ifade eden Arat, "ABD'de daha önce angus ırkı 24 sığırın klonlandığı projede yer aldım. Yurda döndükten sonra da hedefim yerli ırklarımızı klonlamaktı. Bunun için hemen proje başlattık. Projeyi yürüttüğümüz sırada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başka bir projesi yürüyordu. Yine bu projenin koordinatörlüğünü yaptım" diye konuştu.
-"Türkiye'de ilk gen bankasını kurduk"-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı projenin amacının Türkiye'deki ilk gen bankasını kurmak olduğunu anlatan Arat, sığır, keçi, koyun, manda ve atların alt ırklarıyla 30 ırka ait dondurulmuş materyalleri saklayacak gen bankası kurduklarını bildirdi.
Türkiye'de hayvanlar için oluşturulan iki gen bankası bulunduğunu anlatan Arat, yerli ırkların klonlanması projesinde, bankalarda saklanan hücreleri kullandıklarını, Marmara'da ve Trakya civarında yayılım gösteren boz ırkı seçtiklerini, bir erkek, dört dişi klon sığır ürettiklerini kaydetti.