|
Antalya'nın Gazipaşa ilçesi bir ilke ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin ilk tropikal meyve adaptasyon bahçesi Gazipaşa'nın Macar Köyü Gözleyendaş mevkiine kuruldu.
|
9.04.2013
866
|
Antalya'dan ilçeye gelen 7 kişilik teknik ekip, 6 farklı çeşitteki tropikal meyve fidanlarını toprakla buluşturdu.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın direktifleri doğrultusunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunu yaptığı proje kapsamında ilk çalışma gerçekleşti. Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk ve Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç'in de katıldığı çalışma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hamide Gübbük başkanlığında başladı. Fidanların toprakla buluştuğu çalışmada Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Şen, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Beyza Biner ve Dr. Banu Dal da hazır bulundu.
YENİ MEYVE TÜRLERİ KAZANDIRACAĞIZ
Abid Kaya'ya ait üç dönüm araziye Amerika'nın Florida eyaletinden ithal edilen longan, lychee, passiflora, guana, mango ve pitaya cinsi 6 tür, 11 çeşit toplam 126 fidan dikildi. Büyük bir özenle fidanları toprakla buluşturan ekibe başkanlık eden Prof.Dr. Habibe Gübbük, çalışmanın semeresini 3 yıl sonra göreceklerini söyledi. Yapılan çalışmanın bilimsel olarak Türkiye'de yapılmış ilk çalışma olduğunu belirten Prof.Dr. Gübbük, amaçlarının Akdeniz bölgesine yeni meyve türlerini kazandırmak olduğunu dile getirdi.
Projenin 40 bin TL'ye malolacağını ve bu kaynağın İl Özel İdaresi tarafından sağlandığını vurgulayan Prof.Dr. Gübbük, şöyle konuştu: “Proje teklifini bize Tarım İl Müdürlüğü getirdi. Projeye katılmaya karar verdikten sonra yaklaşık 3 ay hangi türleri bölgeye getirebiliriz diye araştırdık. Türkiye'de tropik meyvede biz de muz var. Bunun yanında 7 yıl önce papaya yetiştirilmeye başlandı. Bizimle aynı iklime sahip ülkelerde çok fazla tropikal çeşit var. Güney Afrika'ya gittiğimizde mango, lychee ve passiflora görebiliyoruz. Antalya'da bu tropikal meyvelerin yetişebileceği en elverişli yerler Gazipaşa ve Alanya. Kışın Antalya'da hava sıcaklığı 11 derece iken, burada 13 derece olabiliyor. Bu nedenle bu açıdan Gazipaşa ve Alanya'yı seçtik.
Şu an amacımız öncelikle araştırma. Üç yıl sonra bu toplantıyı yaptığımızda hangi türlerin bölgeye adapte olduğunu, hangi türlerin olmadığını söyleyebileceğiz. Yüzde yüz umutlu olmamız gerekirse bölgede lychee, mango ve passiflora yetişmesinden umutluyuz. Bu türleri bölgeye adapte edebilirsek, bölgede meyve çeşitliliğinde önemli bir artış yaşanacak ve önemli ticari gelir elde edilecektir."
TarimsalPazarlama.com