|
Rusya ile Batı arasındaki yaptırım savaşları sürerken, yaptırım uygulayan ülkelerden ithalatı yasaklayan Rusya, ihtiyacı olan ürünleri satın alacak yeni ülkeler arıyor.
|
13.08.2014
417
|
Yapılan ambargolar Rusya’nın en yakın komşu ülkelerinden olan Türkiye için çok büyük bir fırsat oluşturuyor. Batının Rusya’ya karşı yaptırımlarına mesafeli kalabildiği takdirde Türkiye, bu krizi fırsata çevirebilir. Rusya ile yaptığı ticarette Türkiye çok büyük açık veriyor. Bunun en önemli nedeni Rusya’nın Türkiye’nin en büyük doğalgaz tedarikçisi olması. Yaptırım krizinden dolayı sağlanan konjonktür Türkiye’ye bu açığı kapatma fırsatı veriyor. Ama bunun için hükümetin dengeli ve tutarlı bir politika takip ederek, Türkiye’nin çıkarları neyi gerektiriyorsa buna göre adım atması çok ama çok önemli.
Rusya pazarı Türkiye’ye yeter
Resmi verilerine göre Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışı ülkelerden yaptığı otomobil, ekipman ve ulaşım araçları ithalatının toplam ithalat içerisinde payı yüzde 53 seviyesinde. Kimyasal ürünlerde bu oran yüzde 16, gıda ürünlerinde ise yüzde 13. Rusya’nın tekstil ürünleri, ayakkabı gibi ürünlerdeki ithalat oranı ise yüzde 18. Ağır sanayi ürünleri ithalatının Rusya pazarındaki payı yüzde 80’e ulaşırken, giysi ve ayakkabı ithalatının payı yüzde 90’ı buluyor. Elektronik eşyalarda bu oran yüzde 90, ilaç, tıbbi ürünlerde yüzde 80, mobilya ürünlerinde yüzde 55 ve gıda sanayi ürünlerindeki ithalat oranı yüzde 80.
Türkiye’ye Rus heyet geldi
Rusya, Türkiye’den süt ürünleri ithalatı için Ankara’ya dün heyet gönderdi. Türkiye’ye gelen heyetin başkanı olan Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, “Türkiye’den sadece süt ürünleri değil, çeşitli gıda ürünlerinin sevkiyatı konusunu da ele alacağız” demişti. Türkiye geçmişte yaptığı hataları tekrar etmezse Rusya’daki fırsatları kaçırmaz. Türkiye 2013 yılında Rusya’ya 1.755 milyar dolar değerinde tarım ürünleri ihraç etmişti.
Ülkeler sıraya girdi
Rusya Tarım Bakanlığı, bazı ülkelerden ithalatı yasaklanan gıda ürünlerinin hangi kaynaklardan karşılanmasının planlandığını açıkladı. Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov yaptığı açıklamada “Sebze ve meyve ithalatında öncelik Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan ve belirli ölçüde Kırgızistan’a verilecek. İran, Cezayir ve Mısır da alternatif ülkeler” dedi. “Latin Amerika ülkeleri, bize ithalatlarını artırmak için şimdiden sıraya girdi” diyen Bakan, Şili, Arjantin, Paraguay, Ekvator ve Peru ile yaptırımlar sonrası ticari ilişkilerin artırılacağını söyledi. Fyodorov, Türkiye’nin de AB ve ABD’den ithalatı yasaklanan ürünlere alternatif oluşturacağını ekledi.