Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, zirai ilaç (pestisit) kullanımının azaltılması amacıyla düzenlediği "Uluslarası Pestisit Eğitimi", İzmir'de başlayacak.
Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTAEM) ev sahipliğinde, "4. Uluslararası Entegre Mücadele Pestisitlerin Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Alternatif Yöntemler" konusunda Balkan, Afrika, Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerine eğitim verilecek.
Eğitimde, Türkiye'de bitki sağlığı araştırmaları organizasyonu ve faaliyetleri, pestisit kullanımının azaltılmasına yönelik alternatif yöntemler, entegre mücadelenin (IPM) prensipleri ve Türkiye'deki IPM uygulamaları, bitki koruma ürünlerinin kullanımı ve etkileri, pestisit kalıntıları, pestisitlerde direnç yönetimi, biyolojik mücadele prensipleri ve Türkiye'deki biyolojik mücadele uygulamaları, bitki sağlığında biyoteknolojinin kullanımı, biyoteknik mücadele prensipleri ve Türkiye'deki biyoteknik mücadele uygulamaları, zirai mücadelede kültürel önlemlerin yeri ve önemi, ilaçlama tekniği ve kalibrasyonu, örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde solarizasyon konuları ele alınacak.
Katılımcı ülkeler arasında bilgi paylaşımının gerçekleşmesi, ileriye dönük yapılacak araştırma çalışmalarında işbirliğinin sağlanması ve Türkiye'nin tanıtımı amaçlanıyor.
Eğitime, Bangladeş, Bulgaristan, Cezayir, Fas, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Mısır, Nijerya, Senegal, Sudan, Tunus olmak üzere 14 ülkenin Ziraat Fakülteleri ve Araştırma Enstitülerinden öğretim üyeleri ile araştırmacılar katılacak.
Söz konusu eğitim sonucunda, Türkiye'nin tecrübeleri ve kazanımları katılımcılarla paylaşılacak. Türkiye'nin bu konuda, uluslararası arenada söz sahibi olarak önemli bir aktör olduğu ortaya konulacak ve bu konuda tanıtım gerçekleştirilecek.
Eğitim 7 Kasım'da sona erecek.