Tarım ve hayvancılık fuarına İzmir Valisi Mustafa Toprak, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, sivil toplum kuruluşları yetkilileri, yurtiçi ve yurt dışından gelen firmalar, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"İzmir; tarım ve hayvancılıkta ulaştığı yüksek üretim ve verim düzeyiyle de ülkemizin öncü bölgesidir ."
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Tarım ve hayvancılık sektörlerinin yarattığı katma değer ve istihdam, bunun kadar önemli olmak üzere bu sektörlerin beslenme açısından taşıdığı büyük önem, tarımın ve hayvancılığın bölgemiz ve ülkemiz açısından öneminin her geçen gün arttığını belirtti.
Vali Mustafa Toprak daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü; "Çağımızın en iyi promosyon ve pazarlama araçları olan fuarlar, ülkelerarası ticari, sosyal, kültürel ve siyasal ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayan organizasyonların başında gelmektedir.
Bu nedenle rekabetin arttığı ve yeni teknolojilerin hızla geliştiği günümüzde ticari fuarlar, özellikle ihtisas fuarları büyük bir önem taşımaktadırlar.
Tarım ve hayvancılık sektörlerinin yarattığı katma değer ve istihdam, bunun kadar önemli olmak üzere bu sektörlerin beslenme açısından taşıdığı büyük önem, tarımın ve hayvancılığın bölgemiz ve ülkemiz açısından öneminin her geçen gün arttığını göstermektedir.
İzmir ilimiz; sanayi, ticaret, turizm kenti olma yanında, verimli toprakları, uygun iklimi ve zengin tarımsal ürün çeşitliliğiyle aynı zamanda önemli bir tarım kentidir.
Tarım ve hayvancılık gibi stratejik önemi hiçbir zaman eksilmeyecek sektörlerimizin gelişimine katkıda bulunacak fuarlar kentimiz için ayrıca özel bir önem taşımaktadırlar. Bildiğiniz gibi İzmir ilimiz; sanayi, ticaret, turizm kenti olma yanında, verimli toprakları, uygun iklimi ve zengin tarımsal ürün çeşitliliğiyle aynı zamanda önemli bir tarım kentidir. Türkiye toplam tarımsal üretim değeri sıralamasında İlimiz ülke ikincisidir. İlimizde birçok üründe ülke ortalamasının üstünde verimler elde edilmektedir.
Son 5 yılda; süt üretimimiz % 56, beyaz et üretimimiz % 400, yumurta üretimimiz % 20, bal üretimimiz % 7 oranında artmıştır.
Bu nedenle İzmir; tarım ve hayvancılıkta ulaştığı yüksek üretim ve verim düzeyiyle de ülkemizin öncü bölgesi olarak görülmektedir.
İzmir ili tarıma dayalı ürünlerde dış ticarette önemli bir yere sahiptir.
Bununla birlikte tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünleri dış ticaretimizde önemli bir yere sahip bulunmaktadırlar. Tarımsal ihracatta; hayvansal ürünler ihracatımızın % 12'si, su ürünleri ihracatımızın % 14'ü, meyve-sebze ihracatımızın % 13,5'ü ilimizden gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla Sektör; ülke genelinde olduğu gibi ilimiz ve bölgemizde de beslenmenin yanında istihdama ve ekonomiye katkısı ve ihracat potansiyeli bakımından büyük önem taşımaktadır. Sektörün bu denli büyük öneme sahip olması, tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması, katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin üretilmesi ve sektörün rekabet edebilirliğinin sağlanmasını zorunlu kılmaktadır.
Bunun da;
-Tarımsal üretim altyapısının geliştirilmesi,
-Üretimde verimliliğin artırılması ve hasat kayıplarının azaltılması,
-Ürünlerde pazar değerinin ve markalaşmanın artırılması,
-Örtü altı tarımın yaygınlaştırılması ve modernizasyonu,
-Tarımsal örgütlenmelerin güçlendirilmesi, gibi ana başlıklar altında özetleyebileceğimiz çok yönlü ve geniş bir uygulamayı gerektirdiği ve uygulamaların da buna yönelik olduğu bilinmektedir.
Özellikle tarımsal ürünlerin pazar değerinin ve markalaşmanın artırılması konusunda, yurtiçinden ve yurtdışından sektörün tüm paydaşlarının bir araya geldiği ve karşılıklı bilgi ve deneyimlerini paylaşabildiği, üreticilere ve işletmelere verimliliği ve kaliteli üretimi elde edebilmelerine yardımcı olabilecek teknolojilerin sergilendiği bu fuar gibi platformların sürekliliğini ve daha da gelişmesini sağlamamız gerektiğini inanıyorum.
Bu ve benzer organizasyonları ilimizin ve bölgemizin tarımsal üretiminin ve hayvancılığının geleceği bakımından önemli bir görev olarak görüyorum.
Dolayısıyla, Fuarın İlimizde gerçekleşmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyduğumu bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Fuarın iş bağlantılarının kurulmasında ticari bir köprü oluşturmasını; ülkemize ve tüm sektöre faydalı olmasını ve başarılı geçmesini temenni ediyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle, tarım sektörümüzün üretici ve sanayi anlamında entegrasyonuna ve sektörün tüm bileşenlerinin ortak bir alanda bir araya gelmesini sağlayan bu önemli fuarın organizasyonunda emeği geçenlere, tüm katılımcı ve ziyaretçilere, meslek örgütlerine, a'dan z'ye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Ayrıca ülke tarımının ve hayvancılığının geliştirilmesi noktasında büyük katkıları olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve hükümete özellikle Dünya Tarım Örgütünün verilerine göre dünyada onbirinci sıradan yedinci sıraya ve Avrupa'da da birinci sıraya gelmemiz de teşviklerle önemli bir katkı sağlayan bakanlığımıza ve bu alanda çalışan çiftçilerimize, müdürlüklerimize ve tüm meslek odalarımıza teşekkür ediyorum. Bu fuarın ilimize, ülkemize tüm çiftçilerimize, üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi. Konuşmasının ardından Vali Toprak ve beraberindekilerle birlikte fuarda açılmış olan stantlarda gezi ve incelemelerde bulundu.
Sondakika