1. IPARD programı nedir?
Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla 1085/2006 sayılı Konsey Tüzüğüçerçevesinde Katılım Öncesi Yardım Aracı’nı (Instrument for Pre-Accession Assistance- IPA) oluşturmuştur. IPA desteği beş bileşeni içermekte olup, Türkiye IPA tüzüğünün EK 1’inde yer alan aday ülke statüsünde bütün bileşenlerden yararlanabilmektedir. IPA’nın beşinci bileşeni Kırsal Kalkınma (IPA Rural Development- IPARD) Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemektedir.
2. IPARD kapsamındaki desteklerin niteliği nedir? Destekler karşılıksız mıdır?
Cevap: IPARD kapsamındaki mali destekler karşılıksız olmakla birlikte şartlı ve mükellefiyetlidir.Şöyle ki destekleme kararı alındıktan sonra imzalanacak sözleşmelerde belirtilen hususlara uyulması durumunda destekler karşılıksız yani geri ödemesiz olarak verilecektir. Sözleşme hükümlerinin ihlali durumlarında ise sağlanmış mali desteklerin varsa gecikme zammı ile birlikte geri alımı söz konusudur.
3. Desteklenen Tedbirlerin adları nelerdir?
Cevap :Tedbir 101. Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar;
-
Alt-Tedbir 101.1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım
-
Alt-Tedbir 101.2 Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım Tedbir 102. Üretici gruplarının kurulmasına destek (Bu tedbire ilişkin akreditasyon çalışmaları devam ettiğinden hâlihazırda uygulanmamaktadır)
Tedbir 103. Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar ;
-
Alt-Tedbir 103.1 Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlaması
-
Alt-Tedbir 103.2 Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlaması
-
Alt-Tedbir 103.3 Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlaması
-
Alt-Tedbir 103.4 Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlaması
Tedbir 302. Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi;
-
Alt-Tedbir 302.1 Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi
-
Alt-Tedbir 302.2 Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi
-
Alt-Tedbir 302.3 Kırsal Turizm
-
Alt-Tedbir 302.4 Kültür balıkçılığının geliştirilmesi
3. IPARD programının uygulanacağı iller hangileridir?
Cevap :1.Uygulama Dönemi: (20 İl)
Afyon, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat.
2.Uygulama Dönemi: (22 İl)
Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Uşak.
4. Kurum destek ödemelerini ne zaman yapacaktır? Kurumunuz ödeme için kaç taksite izin vermektedir?
Cevap: Ödemeler, projedeki uygun harcama tutarına göre 1, 2 veya 3 taksit halinde yapılacaktır. Uygun harcama tutarı 250.000 Avro’ya kadar olan projelerde tek taksit, uygun harcama tutarı 250.001-1.000.000 Avro aralığında olan projelerde bir veya iki taksit, uygun harcama tutarı 1.000.001-3.000.000 Avro aralığında olan projelerde ise bir veya iki veya üç taksit halinde ödeme yapılması söz konusudur. Her bir taksite ilişkin ödeme, o dönemde gerçekleşmiş harcamaları gösteren Ödeme Talep Paketinin eksiksiz olarak İl Koordinatörlüğü’ne teslimini takip eden 3 (üç) aylık süre içinde yapılacaktır. Taksit dönemlerine ait harcamaları planlamak başvuru sahibinin inisiyatifindedir.
5. Ödemeler nasıl yapılmaktadır?
Cevap :PARD kapsamındaki ödemeler faydalanıcının sunacağı faturalar ve diğer destekleyici belgeler üzerinden hesaplanır.Ödemeler, faydalanıcının ödeme talep paketini sunduğu tarihten itibaren azami 3 ay içinde beyan edilen banka hesabına aktarılır. Faydalanıcıya ödemeler, nakit olarak elden yapılmaz.
6. Verilecek Desteklere ilişkin olarak imzalanan sözleşmeler ne kadar süre geçerli olacaktır?
Cevap :Sözleşmeler projelerin uygulama dönemi ve bu dönemi takip eden 5 (beş) yıllık süreyi kapsayacaktır.
7. Vergi borcu ya da sosyal güvenlik prim borcu olan faydalanıcılara ödeme yapılır mı?
Cevap :Vadesi geçmiş vergi borcu ya da sosyal güvenlik prim borcu olan faydalanıcılara ödeme yapılmaz.
8. Kaç tür uygun harcama TKDK tarafından desteklenmektedir?
Cevap :Detayları Uygun Harcamalar Listesinde yer aldığı üzere 4 tür uygun harcama vardır. Bunlar:
1. Yapım işleri,
2. Makine-Ekipman Alımı,
3. Hizmet Alımı,
4.Proje Görünürlük harcamalarıdır.
9. Hangi harcamalar TKDK tarafından desteklenmemektedir?
Cevap : Arazi ve mevcut binaların satın alınması, · İkinci el makine ve ekipman alımı, · Canlı hayvan satın alınması, · Zirai ürün haklarının, yıllık bitkilerin ve onların ekimlerinin satın alınması, · KDV ve ÖTV dahil olmak üzere vergi ve harçlar, · Gümrük resmi ve ithalat vergileri, · İşletme giderleri, · Bakım ve amortisman giderleri, · Her türlü kira gideri, · Kiralayanın marjı, faizin yeniden finansman maliyetleri, işletme giderleri ve sigorta masrafları gibi kira-satın alma ile bağlantılı maliyetler · Banka ücretleri, teminat masrafları ve benzeri ücretler, · Döviz – TL ile ilgili dönüşüm masrafları, ücretleri, kambiyo kayıpları, · Para cezaları, mali cezalar ve dava masrafları, · Faydalanıcı tarafından yapılan ayni katkılar · Yardımın yönetimi ve uygulanmasında kamu idaresi tarafından üstlenilen masraflar, yani Program Otoritesine ait masraflar ve özellikle genel giderler, kira giderleri ve yönetim, uygulama, izleme ve kontrol faaliyetlerinde istihdam edilen personelin maaşları, · Projelerin seçimi ve sözleşme öncesinde Başvuru Sahipleri tarafından yapılan projeye ilişkin harcamalardan uygun harcama olarak kabul edilen ve “Hizmet alımı nedir, kapsamında neler vardır? sorusunun cevabı” bölümünde belirtilen istisnalar dışında kalanlar.
10. Hizmet alımı nedir, kapsamında neler vardır?
Cevap :Yatırım bütçesi içerisinde yer alan makine ve ekipman alımı ile yapım işleri uygun harcamaları toplamının en fazla % 12’sine tekabül eden mimarlık, mühendislik ve diğer danışmanlık ücretleri, lisans ve patent haklarının devralınmasına yönelik genel maliyetler ile yine söz konusu %12’lik tutara dahil olmak üzere makine ve ekipman alımı ile yapım işleri uygun harcamaları toplamının en fazla %4’üne tekabül eden ve 6.000 Avro’yu aşmayan iş planı hazırlığı ( teknik proje ve fizibilite hazırlığı dahil ) ile ilgili alımlar uygun harcamalardır.
http://www.tarimsalhibe.com
bilgi@tarimsalhibe.com