TOPRAKSIZ TARIMIN ÖNEMİ
Ülkemizde toprağın verimli kullanmamasının temel sorun olduğunu ifade eden Hepçimen, “Ülkemizin tarımsal bir politikaya sahip olmaması ve geleceğe yönelik planlarının bulunmaması nedeniyle en önemli milli servetimizi olan toprak, gittikçe verimsiz hale gelmektedir. Bu nedenle topraksız üretim önem kazanmaktadır. Ayrıca geleneksel tarım işleme modelleri ile toprağımız, orantısız ve dikkatsiz kullanılan gübre ve ilaçlarla elden gitmektedir. Bu bakımdan organik ve topraksız tarım projeleri hem toprağımızın değerini koruyacak, hem de artıracaktır. Sağlıklı gıda üretim ve tüketimi de bu sayede olacaktır” dedi.
Ekolojik Tarım Nedir ?
Uluslararası Topraksız Tarım Derneği (ISOSC - International Society for Soilless Culture)şu şekilde yapmaktadır: Sucul olmayan bitkilerin köklerinin besin solüsyonuyla desteklenmiş tamamen inorganik ortamlarda yetiştirilmesi. Topraksız tarım : Her türlü tarımsal üretimin durgun veya akan besin eriyiklerinde, besin eriyiği sisinde veya besin eriyikleri ile beslenmiş katı ortamlarda gerçekleştirilmesidir.
Üretimin doğrudan besin eriyiklerinde gerçekleştirilmesi su kültürü(hidroponik) sulamanın besin eriyikleri ile yapılması koşuluyla perlit ,kum, kayayünü, çakıl, talaş gibi ortamlarda gerçekleştirilmesi katı ortam kültürü olarak adlandırılır. Topraksız kültürün amacı; bitkilerin gelişmesini besin solüsyonu yardımıyla sağlamak, bitkilerin besin madde ve su gereksinimlerini stres meydana getirmeden karşılamak ve bunu abartılı olmayan harcamalarla gerçekleştirmektir.
Hijyenik ve daha lezzetli ürünler yetiştirme imkânının dışında, gübreleme, ilaçlama, aşırı sulama gibi faktörlere gerek duymayan topraksız tarımda, başta geleneksel sebzeler olmak üzere hassas tıbbi bitkiler ve yumru kök içermeyen yeşillikler daha sağlıklı yetiştirilebiliyor ve hastalık seviyesi minimum düzeylere indiriliyor.
Henüz çok çok başında olsa da Türkiye de bu uygulamanın içinde. Türkiye’deki birçok yatırımcı, gelişmeleri uzaktan ama büyük bir ilgiyle izliyor. Türkiye’nin her yerinden, her sektörden girişimcilerin ilgi odağındaki topraksız tarım, toprağa göre beş kat daha fazla sağladığı verimle, gelecek dönemin en kârlı işlerinden biri olmaya aday. İlginin nedenlerinden biri de bu. Bu tarımda hormon ve ilaç kullanılmıyor. Dolayısıyla kalıntı içermeyen ve yüksek fiyatlardan alıcı bulan ürünlerin yetiştiği topraksız seralar, geleneksel seracıları da harekete geçiriyor. Ürünün pazarlanmasında fiyatı yüksek olmasına rağmen hiçbir sıkıntı çekilmediğini belirten sektör temsilcileri, hem iç pazarda hem de ihracatta alıcının sürekli olduğunu belirtiyor
Topraksız Tarımın Avantajları
|
|
* Topraksız tarımda, Toprağı devre dışı bıraktığımız için, toprağı işleme, yıkama, dezenfekte etme gibi masraflı ve emek gerektiren işlemlere gerek yoktur.
* Tarımsal üretim bütün olarak tarım alanları dışında gerçekleştirilebilir, Örneğin evlerin balkon ve teraslarında gerçekleştirilmesi mümkündür.
* Topraklı tarımda toprakların farklı fiziksel ve kimyasal yapıları nedeniyle gerçekleştirilemeyen üniform üretim, topraksız tarımda, toprak dışında ki koşullar istenilen şekilde düzenlenebildiği için gerçekleştirilebilir.
* Üretim, bitkinin yetişmesi için uygun olmayan çorak, taşlı, tuzlu, çöl ve sığ alanlara da kaydırılabilir.
* Bu yöntemle üretimde besin maddeleri suda erimiş olarak verildiğinden ayrıca ne organik ne de kimyasal gübrelemeye gerek yoktur.
* Topraksız tarımda gübreler yani bitkiye verilen besin maddeleri daha etkin ve daha ekonomik bir şekilde kullanılır.
* Harcanan bitki besin maddeleri daha verimli kullanıldığı için topraklı tarıma oranla daha azdır. Topraklı tarımda görülen yıkama, alt tabakalara sızma ve toprak tarafından tutulma ile ortaya çıkan kayıplar bu sistemde söz konusu değildir.
* Gübreleme yani besin maddelerinin kök ortamında homojen olarak dağılımları söz konusudur.
* Topraksız kültür yöntemiyle yetiştirilen bitkilerden alınan ürün, gerekli besinler yeteri kadar verildiği için daha lezzetlidir.
* Besin maddelerinin dozları ayarlanarak bitkilerin vejetatif yada generatif fazda tutulmaları sağlanabilir.
* Tuzlu sulama sularından yararlanılabilir. Tuzlu sular belli ölçüde iyi nitelikli sulama sularıyla karıştırıldıktan sonra kullanılabilir.
* Sızma, yıkanma ve buharlaşmadan doğan kayıplar azaldığı için sudan ekonomi sağlanır.
* Topraksız kültür otomasyona uygundur. Sulama, gübreleme otomatize edilerek iş gücünden ekonomi sağlanır.
* Topraksız tarımda kök ortamının pH, tuzluluk, besin maddesi dengesi ve hava su oranı daha sağlıklı bir şekilde ayarlanabilir.
* Topraklı tarımda karşılaşılan potasyum ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan yumuşak ve kof meyve eldesi söz konusu değildir. Alınan meyveler gayet dolgun ve serttir.
* Bazı topraksız tarım uygulamalarında sera oransal nemini ayrıca yükseltmeye gerek yoktur. O nedenle de oransal nemi arttırıcı önlem almak, düzen kurmak gereksizdir.
* Toprak kaynaklı hastalık ve zararlılar ile yabancı otlar sorun olmaktan çıkar. Sterilizasyon gereken durumlarda ilaç harcamaları çok düşük olur.
* Topraksız tarımda insan sağlığı açısından temiz ürün almak her zaman mümkündür.
* Toprak kaynaklı hastalık ve zararlı sorunu çok az olduğundan kullanılan tarımsal ilaç miktarı düşer. Bu da hem üretim harcamalarını düşürmesi hem de temiz ürün eldesi bakımından büyük önem taşır.
* Bir üretimin arkasından birkaç gün içinde yenisini başlatma şansı vardır.
* Birim alanda ki bitki sayısı arttırılabilir. Topraklı tarımda bitki sıklığını etkileyen faktörler toprak ve ışıktır. Toprak devreden çıktığı için ışığın sorun olmadığı yerlerde sık dikim yapılabilir.
* Topraksız tarım ekim nöbeti zorunluluğunu ortadan kaldırır.
* Verim daha yüksektir. Örneğin domateste 15- 75 ton’ a yükseltilebilmiştir.
* Topraksız tarımda teknik donanım arttıkça verimde artar.
* Topraksız tarım uygulamaları verim artışına neden olur. Bu tarım şeklinde verimin topraklı tarımdan daha yüksek olmasının temelinde yatan gerçek beslenmelidir. Zira topraksız tarımdaki besleme çok daha bilinçlidir ve amaç bitkinin istediği miktar ve formdaki makro ve mikro besin elementleri bitkinin,günlük dozlar halinde hizmetine sunmaktır.
* Topraktan farklı olan besin solisyonundan örnek almak çok daha kolaydır. Bu durumda topraksız kültüre bir avantaj olarak yansımaktadır. Zira kolay ve hızlı alınan bir örnek gerekli düzeltmelerin daha hızlı yapılmasını sağlayarak bitkilerdeki beslenme il ilgili saplamaların hızla düzeltilmesini mümkün kılmaktadır.
* Topraksız tarımın üreticiye pek çok alternatif sunması bir başka yanıdır. Topraksız kültürde üretici sebze türüne, seranın durumuna parasına bakarak dikey ve yatay kültür ve eğik yüzeyler kültürü gibi katı ortam kültüründen veya su kültüründen birini seçebilir
|
Merak Edilenler
|
|
* Ekolojik Tarım için ne kadar alan yeterli olur ?
Üretici hangi alanda üretim yapacağı ile ilgili bir durumdur, ayrıca üretim yapılcak arazinin konumu ile de doğrudan alakalıdır. Projelendirme esnasında gerekli hesaplamalar yapılarak üreticiye sunulmaktadır.
* Üretim alanı hariç ayrıca gerekli arazi ne kadardır ?
Örneğin 5 dönüm üzerine kurulacak bir sera için ortalama 6-7 dönüm kadar arazi olması gerekmektedir.
* Topraksız tarım için uygun arazi yapısı nasıl olmalı ?
Topraksız tarım arazilerileri maksadı itibari ile üretim yapılmayan tarıma elverişsiz arazilerin seçilmesi uygundur, mevcut arazi üzerinde toprakla ile bir bağı olmayacağından gerekte yoktur. Arazi düzgün olmalı , çok eğimli, kayalık ve ormanlık alanlar seçilmelidir.
* Projelendirme aşaması nasıl oluyor?
Üretici kararı doğrultusunda bize başvurduğunda proje ekibimiz üretim ile ilgili verileri derleyip kurulum yapılacak arazi de değerlendirilip üreticinin planladığı bütçe de göz önüne alınarak uygun şartlar sunulmaktadır
|
Merdiven tipi sistem ile topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği çalışmaları yapan Saygın Plastik, denemeleri başarıyla sonuçlanan ve yüksek verim sağlayan bu sistemin kullanımını arttırmak için çalışmalarına başladı.
Çiftçilerin ilgi odağı olan merdiven tipi sistem ile ilgili ilk olarak İsraillilerin denediği ancak hayata geçiremediği bu sistemi, üç aylık bir çalışma sonrasında tamamladıklarını ve kullanılabilir hale getirdiklerini söyledi.
“Normalde Türkiye’nin herhangi bir yerinde, bir dekara 4 bin 500 ile 5 bin 500 arasında fide ekilirken, biz burada bir dönüme, dekar başına 32 bin adet fide ekiyoruz” diyen Saygın, topraksız tarım olarak uygulanan sistemde toprak yerine kullanılan Torf, Perlit ve Vermikulit kullandıklarını; bunun yanı sıra, bir de Hindistan Cevizi liflerinden elde edilen ve organik bir materyal olan kokopit uygulaması yaptıklarını belirtti.
Normal koşullar altonda Silifke ve Anamur bölgesinde çilekten en yüksek verim alımının dekar başına 5 ton, 6 ton olduğunu söyleyen Saygın, merdiven tipi sitem ile dekar başına 32 bin adet fide ekerek, 16 ton ile 22 ton arasında ürün aldıklarını kaydetti.
Filtre sistemi ile gübre ve sudan tasarruf
Topraksız tarımda uygulanan merdiven tipi sistem ile ilgili bilgi veren Adnan Saygın, sistemin çalışma şekline ilişkin şunları söyledi: ”Sistemde, bitkiye damla sulama ile suyu veriyoruz ve bitki, verdiğimiz suyu ihtiyacı kadar kullanıyor. Fazlasını ise, borunun içinde kalmaması için drenajla ana üniteye geri gönderiyor. Burada amaç, hem bitki kökleri su içinde kalmasın, kök çürüklüğüne yol açmasın hem de topraktaki nem oranı artmasın. Gübrede de aynı şekilde; bitki, verdiğimiz gübreyi ihtiyacı doğrultusunda kullanıyor. Fazlası drenajla tekrar ana üniteye, oradan da filtreden geçtikten sonra, tekrardan bitkiye geri dönüyor.”
Drenaj sisteminde 20’lik UV tabakalı, yani güneş ışınlarına dayanıklı borular kullanıldığı bilgisini veren Saygın, suyun içerisinde toprak ve organik materyal birikimini önlemek için, ana havuzdaki filtre sistemi ile suyun temizlendiğini söyledi.
Bu sistem ile çilek, marul, kırmızı lâhana, süs bitkisi, safran ve çiçek türü bitkilerin yetiştirilebileceğini ifade eden Saygın, sistemi Silifke ve Anamur bölgesinde Çilekte, Tarsus bölgesinde marul ve kırmızı lâhanada, İç Anadolu bölgesinde ise marul ve lahana türlerinde uygulayacaklarını dile getirdi.
“Bu merdiven tipi sistem ile 10 dönüm sera kurmak yerine, 2 dönüm sera kurarak 12 dönümden alınabilecek mahsul 2 dönümden alınabilir” diyen Saygın, bir fideden normal arazi şartlarında 300-400 gram ürün alınabilirken, bu sistemde bir fideden 500-850 gram ürün alınabileceğini kaydetti.
EVSERA TEKNOLOJİK TARIM TEKNİKLERİ NİN GELİŞTİRDİĞİ TEKNO – SERA İLE TANIŞIN.
0533 342 9207
http://www.youtube.com/watch?v=j2JEkN_V_CQ
www.evsera.com
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/j2JEkN_V_CQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>