Chenopodium quinoa
İklim istekleri, Kinoa'nın yüksek dağlık alanlardan ılıman , yağışlı , sıcak ve kuru , soğuk ve kuru, her iklime adapte olabilen çeşitleri mevcuttur. Deniz seviyesinden başlayarak 4000 m rakıma kadar çok rahat yetişebilen bir bitkidir. En iyi uyum sağladığı yüksekik 1000 m ve üzeridir. Kinoa, çeşitlere göre farklılık göstermekle birlikte, -8 ile + 38 arasındaki sıcaklıklara dayanıklı olmakla birlikte, en uygun yetişme ortamını çok aşırı sıcak olmayan yükseltilerde bulur. Diğer yandan kurak iklim koşullarına dayanıklı bir bitkidir. Anadolu iklimine çok uygun bir bitkidir.
Toprak istekleri, Kinoa hemen hemen hertürlü toprakta yetişebildiği gibi, en çok sevdiği tınlı ve geçirgenliği yüksek, organik madde değerleri bakımından zengin toprak yapısını sever. Kurak ve tuzlu topraklarda da çok rahat tarımı yapılabilen bir bitkidir. 4.5 ile 9.0 Ph değerleri olan topraklarda yetişebilir. Her türlü toprakta tarımı yapılabilinir.
Ekim zamanı, İç ve yüksek bölgelerde, ortalama toprak ısısının 15 derece olduğu zaman, nisan ayı ve mayıs başları kinoa ekimi için uygundur. Güney bölgelerimiz de ise mevsimsel şartlara bağlı olarak daha erken ekilebilir.Kuru şartlarda yapılacak bir üretimde iklime bağlı olarak olabildiğince erken ekim yapılmalıdır. Erken ekimler, kinoa'nın ilkbahar yağışlarından daha iyi yarar.
Ekim sıklığı, sıra arası mesafe 45 - 60 cm ve sıra üzerindeki bitkiler arasındaki mesafe 15-45 cm arası olabilir. Bu veriler, çeşitlerin ve arazinin yapısına göre değişiklik gösterir.
Gübreleme, kinoa azot uygulamasına çok iyi cevap vermektedir. Azot uygulaması hem verimi, hem de protein içeriğini arttırmaktadır. Dekar başına 5 - 15 kg azot uygulaması yapılabilinir. Fosfor içerikli gübrelerin uygulanmasının verime etkisi olmadığı gözlemlenmiştir.
Hasat ve verim, kinoa makinalı hasada uygun bir üründür. Bitki boyu 50 cm ile 3 m arasında değişmektedir. Normal bakım koşullarında ortalama verim 300 - 400 dk/kg dır. Bu verim potansiyelini 900 dk/kg miktarlarına çıkarmak mümkündür.
|