Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya EXPO 2016 için 184 ülkenin davet edileceğini kaydetti.
Bakan Eker, EXPO 2016 12. Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Antalya EXPO 2016 Ajansı oluşturulduktan sonra yönetim kurulu olarak her ay düzenli toplandıklarını hatırlattı. Planlanan işlerin takvime uygun olarak düzenli şekilde yapıldığına değinen Bakan Eker, Dünya Botanik EXPO'suna ev sahipliği yapacak alanda da taşkın korumaya yönelik şedde çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Şedde çalışmalarının bir ay sonra bitmiş olacağını açıklayan Bakan Eker, bu çalışmalarla bölgenin taşkınlara karşı korunacağını ifade etti. EXPO alanında gölet kazısının da başlatıldığını anımsatan Bakan Eker, şöyle konuştu: "EXPO alanında inşaat faaliyetleri büyük bir hızla sürüyor. Ağaç dikimiyle ve plantasyonla ilgili çalışmalar da yapılıyor. Tür tespitleri yapıldı. Geçen ay projemiz bitti. Projeyi kamuoyuyla paylaştık. EXPO alanının bütünüyle tasavvuru, su alanı, bina alanı, bahçe alanı, ülke bahçelerinin alanı, kulenin, tepenin, EXPO unsurlarının yapılacağı alanların planlaması da yapılmış oldu."
EXPO 2016'ya katılacak ülkelere yönelik çalışmaların da tamamlandığını açıklayan Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "2016 yılı için davet edilecek ülkelerin isimlerinin yer aldığı liste, bu ayın başında Dışişleri Bakanlığı tarafından Ajans'a gönderildi. Bu ülkelerin mektupları hazırlandı ve bu ay içinde 184 ülkeye gönderilmiş olacak. Yani bu ay içinde biz, dünyanın 184 ülkesini artık resmen Antalya EXPO 2016 için davet etmiş olacağız. Davet mektuplarımızı hazırladık. Bir yandan projemiz hazırlandı, bir yandan alanda inşaat çalışmaları büyük bir hızla yapılıyor, planlaması yapılıyor, ağaçları, deseni oluşturuluyor. Altyapı çalışmaları yürütülüyor. Ülkeler davet ediliyor. Her şey planlandığı, arzu ediİdiği gibi gelişiyor."
EXPO ile ilgili kurumsallaşmanın da büyük ölçüde tamamlandığının altını çizen Bakan Eker, "İnşallah 2016 yılının Nisan ayında Antalya, Türkiye'nin ilk EXPO'sunu Antalya ve Türkiye'ye yakışır şekilde sergilemeye başlayacak. Türkiye, uluslararası standartta güzel bir etkinliği, kendine yakışır güzellikte gerçekleştirmiş olacak" dedi.
EXPO Antalya Ajansındaki toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.
Su Ürünleri Kanun Tasarısı ile amatör balıkçılığın kayıtlı hale gelmesi hedefleniyor
Bakan Eker, EXPO 206 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Eker, bir gazetecinin Su Ürünleri Kanun Tasarısı ile izin almadan balık tutanlara 200 lira cezayı da öngören bazı düzenlemeler yapılacağını hatırlatması üzerine, amatör balıkçılıkla ilgili dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde düzenlemeler olduğuna dikkati çekti. Burada 18-60 yaş arası amatör balıkçıların kaydedilmesi, eğitilmesinin amaçlandığını belirten Bakan Eker, "Kısa süreli eğitimle amatör balıkçıların kayıtlı hale getirilmesi, sertifikalandırılması, belge tanzim edilmesi gibi bir düzenleme öngürüyoruz?" dedi.