Will Allen, sağlıklı gıdanın ekimi, üretimi ve yeterli hizmet alamayan kentsel nüfusa ulaştırılmasında dönüşüm yaratan bir kent çiftçisi. Bir yarıcının (tarladaki ürünü, tarlanın sahibiyle bölüşen, tarlayı kiralayan kişi) oğlu, eski bir profesyonel basketbolcu, eski bir kurumsal satış lideri ve uzun süredir de çiftçi olan Will Allen, kentsel tarım ve gıda politikaları konusunda ulusal bir lider olarak görülüyor. Kısa bir profesyonel basketbol kariyerinden ve Procter & Gamble’da kurumsal pazarlama yaparak geçirdiği bir kaç yıldan sonra, çiftçi kökenlerine geri döndü ve emeklilik tazminatıyla, içinde seraları bulunan, şehrin içinde bir arazi satın aldı. Burada ülkenin en önde gelen kent çiftliği ve sivil toplum örgütünü - “Growing Power (Büyüyen Güç)” – kurdu ve yöneticiliğini üstlendi.
Allen, Growing Power’da ve ülkenin ve dünyanın çeşitli yerlerindeki toplumsal gıda projelerinde, ekonomik şartları ne olursa olsun tüm insanların taze, güvenilir, ekonomik ve besleyici gıdalara her zaman ulaşabilmesini savunmakta. Yaşamı boyunca geliştirdiği yöntemleri kullanarak, toplum üyelerini birer toplum çiftçisi olmak üzere eğitiyor ve böylece onları ekonomik ya da politik güçlere bağlı olmadan güvenli bir iyi gıda kaynağına sahip olmalarını sağlıyor.
Allen, 2008’de John D. ve Katherine T. MacArthur Vakfı’nın, ‘deha ödülü’ da bilinen ödülünü aldı ve bu onuru kazanan ikinci çiftçi oldu. Ayrıca Clinton Küresel Girişimi’nin de bir üyesi ve Şubat 2010’da, First Lady Michelle Obama’nın Amerika’da çocuk obezitesi salgınını ortadan kaldırmak için yürüttüğü “Let’s Move! (Hareket Edelim!”) programının lansmanı için Beyaz Saray’a davet edildi. Mayıs 2010’da, Time dergisinin Dünyanın En Etkili 100 Kişisi listesinde yer aldı. 2011’de Forbes dergisinin Dünyada Güç sayısı için Micheal Pollan tarafından Dünyanın En Güçlü 7 Gıda Uzmanı'ndan biri olarak adlandırıldı ve 2012’de Ulusal Eğitim Derneği’nin (NEA) Halk Eğitimine En Başarılı Hizmet Ödülü’nü aldı.
10 Mayıs 2012’de İyi Gıda Devrimi: ‘Sağlıklı Gıda, İnsanlar ve Topluluklar Yetiştirmek’ adıyla otobiyografisini yayınladı ve ardından 2012’de NAACP Image Ödülü’ne aday gösterildi. Eşiyle birlikte Oak Creek, Wisconsin’de yaşıyor.
Kongrede konuşma yapacak olan diğer bir konuk Pat Mooney ise uluslararası bir sivil toplum örgütü olan ETC grubunun kurucularından biri ve yöneticisi. Merkezi Kanada’da olan ETC grubunun Etiyopya, Meksika, Filipinler ve ABD’de de ofisleri var. ETC grubu, BM Ekonomik ve Sosyal Konsey, BM Gıda ve Tarım Örgütü, BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü, BM Çevre Programı, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ve BM Biyoçeşitlilik Konvansiyonu gibi gruplara danışmanlık hizmeti verir. ETC grubu 1977’den bu yana yeni teknolojilerin dezavantajlı grupların yaşamları ve geçim kaynakları üzerindeki etkisine odaklanır. Pat Mooney, uluslararası sivil toplumla çalışma konusunda yaklaşık yarım yüzyıllık bir deneyime sahip; ilk olarak yardım ve kalkınma konularına, daha sonra gıda, tarım ve ticarete odaklandı. 1985’te İsveç Parlamentosu’nda Doğru Yaşam Ödülü’nü (“Alternatif Nobel Ödülü”), 1988’de Kanada Genel Valisi’nden Pearson Barış Ödülü’nü aldı. Elini taşın altına koyanlara verilen Zürafa Ödülü’nü de aldı.
Biyoteknoloji ve biyoçeşitlilik politikaları üstüne yazdığı ya da yazarlarından biri olduğu birçok kitapla Pat Mooney küresel yönetişim, kurumsal yoğunlaşma, fikri mülkiyet tekelleri konularında otorite olarak kabul ediliyor. ETC’nin çalışma konuları daha çok bitkisel genetik kaynakları ve tarımsal biyoçeşitlilik olmasına rağmen, çalışma 1980’lerin başlarında biyoteknolojiyi de içerecek şekilde genişledi. 1990’ların sonunda ise, nanoteknoloji, sentetik biyoloji, jeo-mühendislik (dünyanın insan müdahalesiyle bozulan dengesinin ve küresel ısınmanın, yine insan müdahalesiyle geri çevrilmesi) gibi yeni teknolojilerin ve genomik ve sinirbilimindeki gelişmeleri de içine alacak şekilde daha da genişledi.