|
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın iki yıl aradan sonra tekrar saman ithalatına kapı açması, sektör tarafından tepkiyle karşılandı.
|
2.07.2014
451
|
Meraların iyileştirilmesi halinde saman ithalatına gerek kalmayacağı belirtiliyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, saman ithalatının tarımda yıllardan beri sürdürülen yanlış politikaların sonucu olduğunu belirterek, “Meraları iyileştirsek, saman ithalatına gerek kalmaz.” dedi. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de Türkiye’nin saman ithal etmesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yanlış politikalarından kaynaklandığını savundu.
Son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak buğday ekim alanları azalıyor, bu da saman açığına sebep oluyor. Açığı kapatmak için de çare ithalatta aranıyor. Saman ithal eden bir ülkede hayvancılığın gelişemeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Özkaya, “Hayvancılığı samana bağlamak, iyi bir politika değil. Hayvancılık, verimli meralara bağlı olmalı.” diyor. Desteklerle yem yetiştirme alanlarının arttırılmaya çalışıldığını dile getirerek, “Hayvancılık için asıl önemli olan meralar gözardı ediliyor. Bir mera kanunu çıkarıldı, ama hiçbir şey yapılmadı. Meraların geliştirilmesi lâzım. Erozyonu önleyici tedbirler alınması ve bazı yerlere tohum atılması lâzım. İyi bir otlatma sistemi kurulması gerekir. Meraları geliştirmek için bir sürü yöntem var, ama bunlar nedense yapılmıyor.” diye konuştu.
YANLIŞ POLİTİKALAR
İthalatın önüne geçmek için meraların büyük önem arz ettiğini vurgulayan Özkaya, şunları kaydetti: “Saman ithalatı, yıllardan beri tarımda yapılan yanlış politikaların sonucu. Bu da tarım konusunda yanlış bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Bir ülke eğer samanı bile ithal ediyorsa o ülkede hayvancılık olur mu? Bu kadar kaba yemin ithalatına dayanan bir hayvancılık olmaz. İşte bu konuda meraların geliştirilmesi lâzım. Yem bitkilerinin üretimine önem vereceksiniz. Küresel iklim değişikliğine karşı tedbirler alacaksınız. Kuraklığa dayanıklı çeşitleri yetiştireceksiniz.”