|
Konya'da yurt dışından bir firmanın siparişi üzerine10 bin adet çapa makinesi şanzımanı üreten Konyalı sanayici Muharrem Şişmanoğlu, siparişin teslim alınmamasına sinirlenip motor ithal ederek kendi çapa makinesi üretmeye başladı.
|
22.04.2014
581
|
İthal ettiği motorun fiyatının da iki katına çıkmasını sinirlenen Şişmanoğlu, bu kez de Türkiye'de ilk kez lisanslı 4 zamanlı, hava soğutmalı ve tek silindirli 12 beygir gücündeki motoru yaparak çapa makinesini kendi üretmeye başladı.
Konya'da motor yedek parçaları üreten Anadolu Hidrolik Sanayi sahibi Muharrem Şişmanoğlu, 2010 yılında yurt dışından bir firmayla anlaşarak yaklaşık 10 bin adet çapa makinesi şanzımanı sipariş aldı. Elindeki imkanları seferber ederek çalışmaya başlayan Şişmanoğlu, kısa sürede siparişi tamamladı. Ancak anlaştığı firmanın siparişleri almaması üzerine ürettiği şanzımanlar elinde kaldı. Yapılan işten dolayı zarar eden Şişmanoğlu, bunu avantaja çevirmek için çapa makinesini kendi üretmeye karar verdi. Bunun için yine yurt dışından bir firma ile anlaşarak çapa makinesi için motor ithal eden Şişmanoğlu, kendi çapa makinesini üreterek yurt içi ve yurt dışında satmaya başladı. Bir yıl boyunca hiç bir sorun yaşamadan çapa makinesinin üretimini gerçekleştiren Şişmanoğlu'nun bu kez karşısına motor ithal ederken fiyat engeli çıktı. Yurt dışındaki firmanın motor fiyatlarını iki katı artırması üzerine üretimi durma noktasına gelen Şişmanoğlu, sinirlenerek kendi motorunu üretme kararı aldı. İşletmesinin AR-GE birimi ile çalışmaya başlayan Şişmanoğlu, kısa süre içerisinde 4 zamanlı, hava soğutmalı, tek silindirli 12 beygir gücündeki motoru Türkiye'de ilk kez lisanslı olarak üretti. Ürettiği motoru da elindeki şanzımanlarla birleştirerek yerli çapa makinesini yaptı. 'AHS Karınca' adını verdiği çapa makinesi olarak ürettiği ürünleri yurt dışı ve yurt içi pazarında satmaya başladı.
KAZALARI ÖNLEMEK İÇİN TRAKTÖR YAPTI
Bağ ve bahçelerde kullanılan çapa makinelerine römork takılarak kullanılması sonucu meydana gelen kazalarda çok sayıda kişinin yaralanması ve hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçen Şişmanoğlu, bu kez yük taşımakta ve bahçe sürmekte kullanılan bağ-bahçe traktörünü üretti. Muharem Şişmanoğlu, şunları söyledi
Ürettiğimiz çapa makineleri dağlık bölgelerde çok tercih ediliyor. Özellikle Karadeniz ve Ege bölgesinde çapa makinesine römork takılarak kullanılıyor. Makinenin hızı ise 120-130 kilometreye kadar çıkıyor. Ancak bu şekilde kullanımlarda kazalar yaşanabiliyor ve çok sayıda kişi yaralanıp ölebiliyor. İşte bunun önüne geçmek için firma olarak 30 beygir gücünde bağ ve bahçe traktörü ürettik. Çift şanzımanlı ve 4x4 çeker gücüne sahip olduğu için engebeli arazide rahatlıkla kullanılabiliyor. Yük taşımanın yanı sıra bağ ve bahçelerin işlenmesinde büyük kolaylık sağlıyor. Boyut olarak küçük olduğu için de her yere rahatlıkla girip çıkabiliyor. Ürettiğimiz transcar modeli ise saatte 30 kilometre hız yapıyor ve bin 500 kilogram da yük taşıyabiliyor.
BAĞ-BAHÇE TRAKTÖRÜNÜN İLK ÜRETİCİSİ
Üretimini gerçekleştirdikleri tarım ekipmanları arasında yük taşımak için kullanılan traktörün yanı sıra, bağ-bahçe traktörü olarak bilinen belden kırmalı traktörün ilk yerli üreticisi olduklarını ifade eden Muharrem Şişmanoğlu şöyle konuştu
Ürettiğimiz traktörler dağlık bölgelerde, bağ ve bahçelerde rahatlıkla kullanabilir. Küçük ve manevra kabiliyeti yüksek olduğu için her alana girip çıkma özelliğine sahip. Ayrıca belediye araç ekipmanları olarak da kullanılabilir. Aylık ortalama 500 motor üretimi gerçekleştirme kapasitemiz var. Ayrıca belden kırma bağ-bahçe traktörü aylık 25 adet üretimini yapıyoruz. Yük taşımak için kullanılan AHS Transcar üretimini de yeni olduğu için talepler doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Aylık 50 adet üretme kapasitemiz var. Çapa makinesini 6 bin, belden kırma traktörü 25 bin ve yük taşımak için kullanılan transcarı da 30 bin liraya satıyoruz.