|
Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün çiftçiye alternatif tarım ürünleri sunabilmek amacıyla hayata geçirdiği projeler kapsamında, Yatağan'da gerçekleştirilen patates üretimi için Nebiköy'deki Söğütlü Kahve'de 'Patates Tarla Günü' düzenlendi.
|
4.07.2013
500
|
Pek çok protokol üyesinin de katıldığı törende söz alan Yatağanlı çiftçilerin; "Yatağan'da mısır ve buğday dışında ürün yetiştiremez duruma geldik. Çilek, elma, şeftali, patates gibi para getiren tarım ürünleri yetiştirmek istiyoruz" ifadelerini kullanmaları dikkat çekti.
Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün, il genelinde hayata geçirdiği alternatif tarım ürünlerini yaygınlaştırma projesi kapsamında, Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ilçede gerçekleştirdiği çalışmalar düzenlenen törenle tanıtıldı.
Nebiköy Söğütlü Kahve'de düzenlenen 'Patates Tarla Günü'ne Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven'in yanı sıra, Yatağan Jandarma ve Garnizon Komutan Vekili Üsteğmen Zeki Ertüzün, İlçe Baro Temsilcisi Av. Halil Arslan, Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ile İlçe Müdürü Veli Kanburoğlu, GELİ Müessese Müdürü Kenan Emiralioğlu, Yatağan Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday, daire amirleri, oda ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı ve kahvaltıda tamamı köylüler tarafından üretilen sebze ve çeşitli gıda ürünlerinin ikram edildiği belirtildi.
Kahvaltının ardından, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen Nebiköy ve Yava köyleri adına Nebiköy Muhtarı Süleyman Yaldız konuşurken, Yatağan Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday, Yatağan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veli Kanburoğlu, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ve Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven tarafından yapılan konuşmalarda alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik geliştirilen projelerin önemine vurgu yapıldı.
'Üretmek İstiyoruz'
Etkinlikte ilk söz alan isim olan Nebiköy Muhtarı Süleyman Yaldız çitçiler adına yaptığı konuşmada; "Öncelikle bu etkinliğin köyümüz sınırları içerisinde düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ancak çiftçilikle geçimini sağlayan bizler bazı sorunlarla boğuşmak zorunda kalıyoruz. Son zamanlarda yapılan girişimlerle patates gibi maddi getirisi nispeten yüksek olan ürünlerin ekimine başladık. Ancak tütüncülüğün bitirilmesinin ardından tarlalarımıza mısır ve buğday dışında ürün ekimi yapamaz hale geldiğimizi üzülerek belirtmek istiyorum. Bunun nedeni fizik koşulların elverişsiz olması. Öncelikle bol su isteyen ürünlerin ekimini yapabilmemiz için devletimizden yardım istiyoruz. Bu konuda şimdiye kadar gereken desteği göremedik. Bu da Yatağan tarımının günden güne gerilemesine yol açıyor. Bodrum, Marmaris gibi önemli turizm merkezlerine sahip olan yöremizin sebze ihtiyacı büyük oranda çevre il ve ilçelerden karşılanıyor. Ancak bizim çiftçimiz gerekli imkanlara sahip olduğu taktirde bu ihtiyacı fazlasıyla karşılayacak kapasiteye sahip. Bizler artık mısır ve buğday gibi tarım ürünlerinin yanı sıra, patates, çilek, domates, şeftali ve daha bir çok tarım ürününü toprakla buluşturmak istiyoruz. Örneğin cam sera tarımı yöremizde yaygınlaştırılabilir. İstediğimiz şey bizlere destek olunması" ifadelerini kullandı ve çiftçinin maddi geliri yüksek olan tarım ürünlerini yetiştirebilmek adına destek istediğine vurgu yaptı.
TarimsalPazarlama.com