Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Hayvan Beslemede Kullanılan Yem Katkı Maddeleri" Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmelik, insan sağlığının, hayvan sağlığı ve refahının, çevrenin, kullanıcı ve tüketicilerin yem katkı maddeleri ile ilgili çıkarlarının en üst düzeyde korunmasını sağlamak için, piyasaya sürülecek ve kullanılacak olan yem katkı maddelerinin onaylanmasına ilişkin usul ve esaslar ile yem katkı maddeleri ve premikslerin denetimi ve etiketlenmesine dair kuralları belirlemek amacıyla hazırlandı.
Yem katkı maddelerinin piyasaya arzı, işlenmesi ve kullanılabilmesi için bu yönetmelikte belirtilen hükümlere göre onaylanması, yönetmelikte belirtilen şartları karşılaması, etiketleme kurallarına uygun olması gerekiyor. Bu şartları karşılamayan yem katkı maddesi piyasaya arz edilemeyecek, işlenemeyecek veya kullanılamayacak.
Bakanlıkça onaylı olmayan yem katkı maddelerinin bilimsel amaçlı çalışmalarda kullanılması için Bakanlıktan izin alınacak. Yem katkı maddelerinin onayını kendi adına alanlar, onların varisleri veya yetkilendirdiği kişilerin dışındaki gerçek veya tüzel kişiler, genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO) üretilen, bu organizmalardan meydana gelen ya da bu organizmaları içeren ürünlerle ilgili mevzuat kapsamındaki yem katkı maddelerinin piyasaya ilk arzını gerçekleştiremeyecek.
Yem katkı maddelerinin insan sağlığı, hayvan sağlığı veya çevre üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmaması, kullanıcıyı yanıltıcı şekilde sunulmaması, hayvansal ürünlerin belirli özelliklerini bozarak tüketiciye zarar vermemesi ya da bu özelliklerle ilgili olarak tüketiciyi yanıltıcı olmaması gerekiyor.
Yem katkı maddelerinin şu özelliklerden en az birini taşıması gerekiyor :
"Yemlerin özelliklerini olumlu yönde etkilemelidir, hayvansal ürünlerin özelliklerini olumlu yönde etkilemelidir, süs balığı ve kuşlarının renklerini olumlu yönde etkilemelidir, hayvanların besin maddesi ihtiyaçlarını karşılamalıdır, hayvansal üretimin çevresel sonuçlarını olumlu yönde etkilemelidir, özellikle sindirim sistemindeki florayı veya yemlerin sindirimini etkileyerek hayvansal üretimi, performansı veya hayvan refahını olumlu yönde etkilemelidir, koksidiyostatik veya histomonostatik etkisi olmalıdır ."
-Başvurular Bakanlığa yapılacak
Yem katkı maddelerinin onay işlemleri için başvurular Bakanlığa yapılacak. Bakanlık, yasal başvurunun teslim alınmasının ardından 6 ay içerisinde kararını başvuru sahibine bildirecek.
GDO'lu yem katkı maddelerinin onay başvurusunun, Biyogüvenlik Kanunu ve Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca alınmış karar ve izinleri içermesi gerecek.
Bu yönetmelik uyarınca verilen ve AB yem katkı maddeleri kayıt listesinde yer almayan süreli olarak onaylanacak yem katkı maddeleri 10 yıl süreyle onaylanacak ve bu maddelerin onayı yenilenecek.
Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce Bakanlıkça onaylanmış yem katkı maddeleri ve premiksler bu yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren 2 yıl süreyle piyasada bulunabilecek. Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce onaylı olduğu halde, bu yönetmelik kapsamında onaylı olmayan yem katkı maddelerinin yeniden onaylanması için bu ürünleri piyasaya ilk kez arz edecek kişilerin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde Bakanlığa başvuruda bulunması gerekecek.
Yem katkı maddeleri ve premikslerin denetim ve kontrol işlemleri Bakanlık tarafından yürütülecek.
Bir yem katkı maddesi ya da premiks, ülke sınırları içerisinde faaliyet gösteren üretici, paketleyici, ithalatçı, satıcı ya da dağıtıcının sorumluluğunda, ambalajı ya da kabı üzerinde aşağıdaki bilgiler açık, kolay okunabilen, kalıcı şekilde ve Türkçe olarak etiketlenmediği sürece piyasaya arz edilemeyecek.
Yönetmelik hükümlerine uymayanlar hakkında " Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun ilgili maddelerinde belirtilen cezalar uygulanacak.
Bu yönetmelik bugünden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
TarimsalPazarlama.com