|
Küçükbaş hayvancılıkta et verimini artıracak "500 Başlık Dorper Koyunu Yetiştiricilik Projesi" İzmir'de hayata geçirilecek. İzmir'in Urla ilçesinde tesis edilen Dorper damızlık üretim çiftliğiyle münavebeli mera sistemi ve otlama temelinde üretim yapılması planlanıyor.
|
22.05.2013
1195
|
E-G Mimarlık tarafından temmuz ayında başlayacak projenin maliyeti 600 bin TL olacak. Avustralya'dan ithal edilen damızlık Dorper koyunlarla üretim çiftliğinde elit bir çekirdek sürü elde edilecek. Yerli ırklara göre daha üstün performans gösteren Dorper cinsi koyunlar mera koşullarında daha hızlı canlı ağırlık artışı sağlayarak üreticiye avantaj sağlayacak.
Projeye Dorper sürüsünün kurulması ve üretim konusunda danışmanlık yapan Yrd. Doç. Dr. Sezen Ocak, Türkiye küçükbaş hayvancılık sektörüne önemli katkılar sağlayacak projeyi İzmir'de de hayata geçireceklerini belirterek, bölgede "elit bir çekirdek sürü" kuracaklarını söyledi.
Özellikle yılın hemen hemen her ayında kızgınlık gösterebilen ve erken çağda (8 aylık) damızlıkta kullanılan Dorper ırkının yerli ırklara göre gösterdikleri üstünlükler bakımından Türkiye küçükbaş hayvancılık sektörüne önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Ocak, diğer taraftan bu ırkın siyah ve beyaz başlı olmak üzere iki varyetesinin olduğunu belirtti.
Türkiye'de et koyunculuğu gelişmiş ülkelerin altında
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana tarım ve hayvancılık ülkesi olmakla birlikte, özellikle hayvancılık açısından son derece önemli bir ülke vasfını taşıdığını hatırlatan Ocak, şunları kaydetti: "O dönemlerden itibaren tarım ve hayvancılık uğraşları ciddi destekler ve düzenlemelerle teşvik edildi ve kimi konularda önemli ölçüde ilerleme kaydetti. Ancak bu durum koyun yetiştiriciliği açısından hızlı nüfus artışı ve endüstriyel düzene geçiş aşamalarında benzer gelişme trendini gösterememiş, aksine kırsal kesimin gelişememesi, endüstriyel hayvancılığa sıcak bakmayı sağlayacak gerekli alt yapı ve donanımların sağlanamamış olması, mevcut yerli ırkların performanslarının düşük olması ve biyoteknoloji gibi modern üretim tekniklerinin kullanılmaması koyun yetiştiriciliğinin ekstansif düzeyde kalmasına neden oldu. Yıllar itibariyle et verimi yönünde ıslah çalışmaları yapılmasına rağmen elde edilen genotipler sürdürülebilir bir şekilde sahaya aktarılamadı, yetiştiriciler adeta düşük verimli yerli ırklar ile üretime mahkum edildi. Bu süreç ülke bazında et koyunculuğunun gelişmiş ülkelerin altında kalmasına ve sonuç olarak da hayvan ithaline yol açtı."