|
Yumurta üretim ve satışyerlerine denetim Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, yumurta üretim, paketleme ve satış yapan işletmeleri denetledi.
|
2.06.2014
616
|
Denetim altındaki markalar tüketilmeli il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, Kent genelinde yumurta üretim, paketleme ve satışı yapan işletmelerin, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü kontrol ekipleri tarafından düzenli olarak denetlendiğini belirtti. Yumurtanın, her yönüyle yararlı bir gıda maddesi olmasına karşın, üretiminden tüketimine kadar olan sürede gerekli hijyenik şartların sağlanmaması durumunda ciddi sağlık problemlerine yol açtığını bildiren Kırbaş, vatandaşların yumurta alırken bakanlıkça onaylanmış, denetim altındaki markalardan ve uygun koşullarda muhafaza edilip tüketime arz edilenleri alması gerektiğini belirtti.
İl Müdürü Kırbaş yumurta alırken dikkat edilecek hususları şu şekilde belirtti: Satın alırken dikkat edilecek hususlar: Her bir yumurta üzerinde o yumurtayı üreten firmaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilmiş "işletme kayıt numarasının " bulunmasına, Ambalaj etiketinde ise "Yumurta Paketleme Onay Numarasının " bulunmasına, Üretim tarihinden itibaren 21 günden az zaman geçmiş olmasına Yumurtaların iriliğinin ve ağırlığının ambalajındaki gramaj bilgilerine uygun olmasına, Diğer etiket bilgilerinin de eksiksiz ve okunabilir olmasına Yumurtanın kabuğunun temiz, düzgün görünüşlü olup, çatlak veya kırık olmamasına, Yumurtanın direk güneş ışığına maruz kalmayan gölge ortamda satışa sunuluyor olmasına dikkat edilmelidir. Uygunsuz vasıflardaki yumurtalar satın alınmamalıdır.
Taze yumurtanın özellikleri: Taze yumurta kırıldığında sarısı ve akı dağılmaz, sarısı bombelidir, beyazı ise koyu kıvamlı ve yayvan değildir.
Bayat yumurtanın sarısı düzdür ve yumurta akı akıcı bir hâl almıştır, çok bayat yumurta ise kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır. Kötü bir bozulma kokusu duyulur.
Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortadadır; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür.
Taze yumurta % 5 tuzlu suda dibe batar, bayat yumurtada hava boşluğu daha fazladır.
Çok taze yumurta haşlandığı zaman kabuğu zor soyulur.
Yumurta kabuğu rengi tavuğun ırk özelliğidir. Yumurtanın besleyicilik değerini etkilemez.
Yumurta sarısının yüzeyinde görülen ufak kırmızı kan odakları yumurtanın bozuk olduğunu göstermez. Bu durum fizyolojiktir ve bu tür yumurtalar da tüketilebilir.
Yumurta saklarken: Ev şartlarında yumurta buzdolabında, çabuk bozulmasını önlemek için alınan orijinal karton ambalajı içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.
Yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emer. Bu nedenle yumurta buzdolabında; soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır.
Yumurtayı pişirmeden önce ve sonra ellerin, kullanılacak kapların yıkanması gereklidir.Kullanılacak miktar kadar yumurta buzdolabından dışarıya çıkartılmalıdır.-Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır