|
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytin üretiminde, sonu tek sayılarla biten yıllarda halk arasında "yok yılı" olarak bilinen periyodisitenin oldukça azaldığını belirterek, "Yok yılı 2011'de zeytin üretimimiz ilk kez var yılını geçti; zeytin üretiminde adeta çağ atladık" dedi.
|
8.10.2012
793
|
Bayraktar, yaptığı açıklamada, zeytin üretiminde "yok yılı" olan 2011'de "periyodisite efsanesinin yıkıldığını" belirtti. Yok yılı üretiminin, var yılı rakamlarının da üzerine çıkarılmasının Türk tarımının, Türk çiftçisinin büyük başarısı olduğunu vurguladı. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Zeytin üretimimiz yok yılı (periyodisite) olan 2011'de ilk kez, var yılı üretimini geçti. Son dönemde, zeytin üretiminde yok yıllarında, 1997'de var yılı üretimine göre yüzde 72'ye kadar varan üretim düşüşü, 2009 yılında yüzde 12'ye kadar geriledi; 2011 ise var yılı olan 2010'u da geçerek yüzde 24'lük üretim artışı sağlandı" dedi. Bayraktar, şöyle devam etti:
"2004 yılından sonra zeytin üretiminde ve meyve veren ağaç sayısında önemli artışlar olmuştur. 2005-2011 döneminde meyve veren ağaç sayısındaki ortalama artış, 1998-2004 dönemine göre yaklaşık yüzde 3,7 olurken, aynı dönemde zeytin üretimindeki artış yüzde 16'ya ulaşmıştır. Yok yıllarında önemli oranda üretim artışları görülmeye başlanmıştır. 2005-2011 dönemi yok yıllarında, 1998-2004 dönemine göre üretimde yüzde 74'lük bir artış sağlanırken, aynı dönemde yok yıllarında meyve veren ağaç sayısında yüzde 15'lik artış görülmüştür.
Bu oranlar bize, yok yıllarında da var yıllarına göre bir verim artışını göstermektedir. Yok yıllarındaki bu verim artışı periyodisitenin azaldığının varlığına işarettir."