|
Muğla'daki geçmişi 3 bin yıl öncesine kadar dayanan ve farklı medeniyetler tarafından şifa kaynağı olarak görülen zeytin ve zeytinyağı, bugün yaklaşık 35 bin çiftçinin geçim kapısı oldu.
|
18.12.2012
867
|
Türkiye'nin zeytin ağacı varlığının yüzde 14'lük bölümünü oluşturan ve Muğla'daki geçmişi 3 bin yıl öncesine kadar dayanan, şifa kaynağı zeytin ve zeytinyağı bugün yaklaşık 35 bin çiftçinin geçim kapısı oldu.
İl merkezi ve ilçelerinde aralık ve ocak ayları arasında bahçeden binbir zahmetle tırmık ve sırıklarla toplanarak fabrikalara ulaştırılan, burada da zeytinyağına dönüştürülen zeytin, Muğla'da halkın geçim kaynağı olmaya devam ediyor.
Üreticiler tarafından elle ya da silkme yöntemiyle toplanan zeytinler, önce türlerine göre ayrılıyor. Bölgede bulunan zeytin işleme fabrikalarına götürülen ve işçiler tarafından ''huni'' adlı çukura dökülen zeytinler, makine sistemiyle yapraklardan temizleniyor, yıkanıyor ve kırıcıda ezilip kırılıyor. Buradan çıkan hamura, karıştırma ve yoğurmadan sonra su veriliyor, böylece posa ve şırası ayrıştırılıyor.
Şıradan da yağ ve karasu ayrıştırılıp, yağ filtre tankına alınıyor, son tortuları ayıklanıp dinlenme tankına bırakılıyor. Daha sonra doğal yağ güğümlere, teneke ve şişelere dolduruluyor ve halk pazarları ile marketler aracılığı ile sofralara ulaşıyor. Yağdan geriye kalan ''pirina'' ise tekrar öğütülüp sanayide çeşitli alanlarda kullanılıyor.
Muğla Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, dünyada zeytin ve zeytinyağı üretiminin son yıllarda büyük önem kazandığını söyledi.